Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

Σύμβουλος Τραμπ: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TPP) είναι νεκρή


Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα επαναφέρει με καμία μορφή τις παγωμένες διαπραγματεύσεις του απερχόμενου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γνωστή ως Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), και αντί αυτού θα επιδιώξει.... την γρήγορη επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών, τόνισε ένας σύμβουλος πολιτικής της αρμόδιας ομάδας για την μετάβαση εξουσίας του ανερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

«Η TPP είναι νεκρή. Δεν μπορώ να το επισημάνω με περισσότερη έμφαση», τόνισε ο σύμβουλος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η TPP ή μία πολυμερής συμφωνία παρόμοια με την TPP με άλλο όνομα, είναι κατηγορηματικά νεκρές», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του Τραμπ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters χθες (12/1) βράδυ, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Τίλερσον, τονίζοντας ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις επί της θεωρίας του ελεύθερου εμπορίου.

«Θα εκπλαγείτε με την ταχύτητα την οποία οι διμερείς συμφωνίες θα ξεκινήσουν να επιτυγχάνονται», σημείωσε.

Ένας επίσημος εκπρόσωπος της ομάδας για την μετάβαση εξουσίας του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ο σύμβουλος πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου επισήμανε επίσης πως δεν αποκλείει την αποκήρυξη της Κίνας για χειραγώγηση νομίσματος ή την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ως ένα μέσο για την μείωση του μεγάλου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα.

Παράλληλα, τόνισε πως η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιστρέψει εμπορικές πρακτικές ετών της Κίνας που έχουν «βουλιάξει» την βιομηχανική βάση των ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να κανείς να κατανοήσει την θέση αυτής της κυβέρνησης ότι η Κίνα ουσιαστικά διαπράττει έναν οικονομικό πόλεμο και ασκεί ήδη έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον μας», κατέληξε ο σύμβουλος του Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου