Κυριακή, Απριλίου 30, 2017

Δολοφονία ιδρυτή τηλεοπτικού δικτύου στην Τουρκία




Ο ιδρυτής του ιρανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου GEM TV και ένας συνεργάτης του δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη....


Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Τουρκία, πρόκειται για τον Σαΐντ Καριμιάν, Βρετανό ιρανικής καταγωγής, και ένα Κουβεϊτιανό συνεργάτη του.

Οδηγούσαν οδηγούσαν στη συνοικία Μασλάκ γύρω στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου, όταν τζιπ τούς έκλεισε τον δρόμο.

Δύο ένοπλοι με κουκούλες βγήκαν από το τζιπ και πυροβόλησαν εναντίον τους.

Ο Καριμιάν πέθανε αμέσως ενώ ο συνεργάτης του, αν και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, οι γιατροί δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.

Το τζιπ βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο και καμένο.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι κίνητρο της δολοφονίας ήταν πιθανές οικονομικές διαφορές που είχε ο Καριμιάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το GEM TV είναι γνωστό για τα ψυχαγωγικά δορυφορικά κανάλια του που μεταδίδουν ξένες ταινίες και σειρές, μεταγλωττισμένες στα φαρσί, ενώ κάνει επίσης δικές του παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικό σειρών.

Στο Ιράν, όμως, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα του δικτύου είναι μέρος του πολιτιστικού «πολέμου» της Δύσης εναντίον των ισλαμικών αξιών.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε ερήμην τον Καριμιάν σε κάθειρξη έξι ετών, με την κατηγορία ότι έκανε «προπαγάνδα εναντίον του κράτους» και ότι ενεργούσε «εις βάρος της εθνικής ασφάλειας».

Επίσης, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Καριμιάν συνδεόταν στο παρελθόν με τους Μουτζαχεντίν του Λαού, αντιπολιτευόμενη οργάνωση της αντιπολίτευσης, που θεωρείτο "τρομοκρατική" από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2008 και από τις ΗΠΑ μέχρι το 2012.

Επίσης ο Καριμιάν φέρεται κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) ότι βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού στο στρατόπεδο του Άσραφ, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου έμεινε οκτώ χρόνια, πριν φύγει για την Ελβετία, το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου