Δευτέρα, Απριλίου 24, 2017

Προπαγάνδα στην Τουρκία: Έβαλαν πιτσιρίκια να παίξουν σε θέατρο το πραξικόπημα (εικόνες)




Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου
Κάποιοι γονείς φάνηκαν αμήχανοι μπροστά στο εν λόγω θέμα
Ψυχολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν για τα παιδιά αυτές οι σκηνές βίας..

Σχολική παράσταση στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε με τα παιδιά ντυμένα στρατιώτες, κρατώντας ψεύτικα όπλα και αναπαριστώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Προπαγάνδα από την.. κούνια για τους μικρούς Τούρκους

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα τούρκικα μέσα προκάλεσαν έντονη κριτική και αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου στην Καισάρεια ντύθηκαν στα χακί, κρατούσαν ψεύτικα όπλα τους και έπαιξαν ένα θεατρικό για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά κι ένα ακόμη σκετς για μάχη της Καλλίπολης, που έγινε κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών εναντίον των Συμμάχων



Μάλιστα μετά τις «μάχες» ένας από τους μικρούς πρωταγωνιστές παρίστανε τον σκοτωμένο, με τους υπόλοιπους να τον καλύπτουν με την τουρκική σημαία, για να συμβολίσουν ότι «έγινε μάρτυρας για την πατρίδα».

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, καθώς η μέρα αυτή τιμά τα εγκαίνια της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στις 23 Απριλίου 1920 αλλά και την «Ημέρα του Παιδιού», όπως θεσπίστηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Η αμηχανία των γονιών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet κάποιοι θεατές χειροκρότησαν ενώ άλλοι έδειξαν να νιώθουν άβολα με το θέαμα.



Η κλινική ψυχολόγος Börte Özdemir δήλωσε στην εφημερίδα: «Τα παιδιά των νηπιαγωγείων είναι πολύ μικρά για αυτό το είδος θεατρικών έργων. Τα παιδιά στο λύκειο ή στο γυμνάσιο μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι οι σκηνές βίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία.

Η ίδια, υποστήριξε ότι τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες παραστάσεις μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα όπως, η ανάπτυξη παράλογων φόβων, να βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους και να είναι υπερβολικά προσκολλημένα στους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου