Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Γιοχάνες Χαν: Ανάγκη να εξευρεθεί μια αμοιβαία λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε ότι οι «σχέσεις καλής γειτονίας» είναι ουσιαστικής σημασίας και προσέθεσε ότι η εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι αναγκαία για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Ο Γ. Χαν εξήγησε ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής, χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και γι΄ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας που θα είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη. «Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση, είναι θέμα συμβιβασμού», ανέφερε ο Γ. Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό αν όλες οι πλευρές προσέλθουν στις συζητήσεις με «ανοιχτό μυαλό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να προσεγγίσει τις γείτονες χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία και να έρθει σε επαφή με τους πρωθυπουργούς τους και προσέθεσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη νέα συγκυρία και να γίνουν βήματα προόδου».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και πως χρειάζεται τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», τόνισε ο Γ. Γιάεβ , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. «Η χώρα μου χρειάζεται τη στήριξη των γειτόνων και της Ελλάδας. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Γιάεβ.

Εξάλλου, όσον αφορά τη διαδικασία για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης υπογράμμισε την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του , ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. «Όλοι θα συμφωνήσετε ότι τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε τη διαδικασία μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «δεσμευμένη» και «προσηλωμένη» στην ενίσχυση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γ. Γιάεβ προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της δημόσιας διοίκησης και υπογράμμισε ότι η χώρα του περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται τώρα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου