Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Τραμπ, Μέρκελ, Πούτιν και Ομπάμα «έγιναν» πρόσφυγες -Από το χέρι ενός Σύρου καλλιτέχνη





Είναι τρεις από τους ηγέτες που «μεταμόρφωσε» σε πρόσφυγες ο Αμπντάλα Αλ Ομάρι. Πρόκειται για έναν πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος ζει πλέον στο Βέλγιο και εμπνεύστηκε από τη δική του περιπέτεια για να δημιουργήσει τους συγκεκριμένους που τους πίνακες, που εκτίθενται αυτή την περίοδο στο Ντουμπάι.


Σε αυτή τη σειρά των έργων, ο Αμερικανός πρόεδρος απεικονίζεται ως πρόσφυγας που κρατά ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του. Σε μία σακούλα έχει τα λιγοστά υπάρχοντά του, στην πλάτη ένα στρώμα και στο δεξί του χέρι μία φωτογραφία της οικογένειάς του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απεικονίζεται ως άστεγος, που κρατά στο χέρι ένα χαρτί με το μήνυμα «βοηθήστε με να εξουσιάσω τον κόσμο, ο θεός να σας ευλογεί». Οσο για τον Μπασάρ αλ Ασαντ, είναι μισοβυθισμένος στο νερό, με μοναδική βοήθεια μία χάρτινη βάρκα που κρατά πάνω από το κεφάλι του.



Σε έναν άλλο πίνακα, η ατελείωτη ουρά ανθρώπων που περιμένουν το συσσίτιο περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον πρόεδρο του Ιράν, αλλά και τον Μπαράκ Ομπάμα. Σε ένα ασπρόμαυρο έργο του, Μέρκελ, Ομπάμα, Τραμπ, Πούτιν, Ομπάμα, Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι προχωρούν μαζί με αμέτρητους εξαθλιωμένους πρόσφυγες.

Αν και οι περισσότεροι αντιδρούν θετικά βλέποντας τα έργα του, δεν έλειψαν και οι επικριτές. «Μερικές φορές οι άνθρωποι υπεραγαπούν τους πολιτικούς τους. Δεν μπορούν να τους δουν να πέφτουν από τον θρόνο τους. Δεν μπορούν να τους δουν αδύναμους», εξήγησε ο καλλιτέχνης μιλώντας στο CNN.

Στόχος του, όπως είπε, δεν ήταν να δείξει έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο των παγκοσμίων ηγετών, αλλά να τους δώσει λίγη ανθρωπιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου