Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017

Τη Δευτέρα αρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit





Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ανησυχίες πως η έναρξη των διαβουλεύσεων θα αναβαλλόταν, με δεδομένο ότι στη Βρετανία δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση....

Την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουνίου, όπως δηλαδή είχε αρχικά συμφωνηθεί, θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως ανακοίνωσαν από κοινού η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ανησυχίες πως η έναρξη των διαβουλεύσεων θα αναβαλλόταν, με δεδομένο ότι στη Βρετανία δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, μετά το «χαστούκι» που δέχτηκαν οι Συντηρητικοί στις βρετανικές εκλογές την προηγούμενης εβδομάδας, όπου έχασαν την αυτοδυναμία τους.

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν κανονικά στις 19 Ιουνίου, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Λονδίνο, καθότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει ενισχύσει την πτέρυγα των Συντηρητικών που θέλει ήπιο Brexit.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν παραιτηθεί δύο ανώτερα στελέχη του υπουργείου Brexit, με τον υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις πάντως να αρνείται πως υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση όσον αφορά τη διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο να μην καθυστερήσει τις ούτως ή άλλως δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Η διαδικασία του Brext θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 21 μήνες, έως τα τέλη Μαρτίου του 2019, όμως ο κ. Μπαρνιέ έχει δηλώσει πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για άνετη επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη-μέλη.






Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/348822/ti-deutera-arhizoun-oi-episimes-diapragmateuseis-gia-to-brexit/#ixzz4k5cvjAj2
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου