Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2017

Η Λευκωσία ετοιμάζει συντεταγμένες για ΑΟΖ και στην κατεχόμενη Κύπρο!





Σε κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο βόρειο -κατεχόμενο- τμήμα της θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας από την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν οι συζητήσεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία έχει ετοιμάσει ήδη τις συντεταγμένες, με τον τρόπο που έπραξε κατά το παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η μονομερής αυτή ενέργεια έρχεται ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή.

Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρίθηκε ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος, με ενημερωμένες πηγές να τονίζουν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ετοιμασία των συντεταγμένων γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία, ενώ ηκατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Χριστοδουλίδης: Διασφαλίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα

Η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία προχωρεί εντός των επομένων ημερών στην κατάθεση συντεταγμένων, στα Ηνωμένα Έθνη, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την περιοχή βορείως της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σε όλα τα θέματα η Κυβέρνηση λαμβάνει, με απόλυτη σοβαρότητα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου