Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2017

«Deal» Τσίπρα με Βρυξέλλες - Ουάσινγκτον...

  για το χρέος...

Τα χέρια με πολλούς εκ των κομβικής σημασίας συνομιλητών του για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος έχει δώσει ο...
πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, σε μία υπόγεια συμφωνία που αφορά στο ελληνικό χρέος.

Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει σε τροχιά συζήτησης και υιοθέτησης αυτή η συμφωνία είναι να κλείσει στην ώρα της, χωρίς πρόσθετο κόστος και συνθήκες έντασης, η τρίτη αξιολόγηση. Και αυτός είναι ο απώτατος λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές.

''Τώρα τρέχουμε''

Η χθεσινή, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον έφερε στεναγμούς ανακούφισης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο πρώτος γύρος αναγνωριστικών συζητήσεων επιβεβαίωσε τις βασικές εκτιμήσεις που επικρατούσαν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα: ότι, δηλαδή, αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να κλείσουν στην ώρα τους και, κυρίως, χωρίς να τεθούν στο τραπέζι νέα, εκτός συμφωνίας αιτήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συζητήσεις σε χρονικό εκτροχιασμό. Άλλωστε, αυτή είναι και η πολιτική εντολή που έχει δώσει σε όλους τους συναρμόδιους με τα θέματα της διαπραγμάτευσης υπουργούς το τελευταίο διάστημα: να βιαστούν και να τρέξουν, διότι, όπως επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Βεβαίως, κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, αφού τώρα που το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του ευθεία, ουδείς θέλει να εκτροχιαστούν οι συζητήσεις, να προκληθεί αβεβαιότητα περί την Ελλάδα και να «φρενάρει» η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η μυστική συμφωνία

Ωστόσο, πέραν αυτού, υπάρχει κι άλλος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επείγεται να ολοκληρωθούν όλες οι συζητήσεις ως το Eurogroup του Ιανουαρίου: σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διεξαγάγει προωθημένες συζητήσεις με βασικούς «παίκτες» στην Ευρώπη και αλλού, που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους προβλέπει έναρξη της σχετικής κουβέντας τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή ένα 6μηνο πριν ολοκληρωθεί το Μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θέλει να έχουν ολοκληρωθεί όλα έναν μήνα νωρίτερα, προκειμένου να μην καθυστερήσει μία συζήτηση που τόσο έχει ανάγκη τόσο η κυβέρνηση, όσο και η χώρα για την «μετά Μνημόνιο εποχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει την αμέριστη υποστήριξη του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε ό,τι αφορά την έναρξη της συζήτησης για τα μέτρα απομείωσης του χρέους. Επίσης, η Αθήνα έχει λάβει θετικά μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσωπικά από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σαφείς διαβεβαιώσεις που συντείνουν στο ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα... ανοίξει για τα καλά τον Φεβρουάριο: αυτό «εγγυήθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον -παρόντα στη συνάντηση- υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνιούτσιν, να ανακοινώνει στον πρωθυπουργό πως μόλις κλείσει η αξιολόγηση, η Ουάσινγκτον θα ασκήσει όλη την επιρροή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να πιέσει για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους όλους τους Ευρωπαίους.

Και, μπορεί αυτή η συζήτηση να είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Βερολίνο, όμως άλλοι στην Ευρώπη έχουν προεξοφλήσει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να διευθετηθεί: «Έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε στην ελάφρυνση του χρέους, έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτό το σημείο. Είμαστε έτοιμοι τώρα, αν οι Έλληνες κάνουν όσα τους αναλογούν, να κάνουμε περισσότερα βήματα, αν χρειαστεί», υπογράμμισε χθες, από το Δουβλίνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτοντας πως οι συζητήσεις είναι σε πολύ πιο ώριμο στάδιο απ’ ό,τι φαίνεται...

matrix24.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου