Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2017

20 Νοεμβρίου 1985 Η Microsoft παρουσιάζει τα Windows 1.0 netakias.com







Η Microsoft λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0.

29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.

Τον Ιούνιο του 1980, οι Gates και Allen προσλαμβάνουν έναν παλιό συμφοιτητή του Gates από το Χάρβαρντ, τον Steve Ballmer, για να συμβάλει στη διαχείριση της εταιρείας. Τον επόμενο μήνα, η IBM προσεγγίζει τη Microsoft σχετικά με ένα έργο με την κωδική ονομασία “Chess”. Η Microsoft ανταποκρίνεται εστιάζοντας σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα — το λογισμικό που διαχειρίζεται, ή “εκτελεί”, το υλικό του υπολογιστή και γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στο υλικό και στα προγράμματα του υπολογιστή (π.χ. ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων). Πρόκειται για τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να εκτελούνται τα προγράμματα του υπολογιστή. Το νέο λειτουργικό τους σύστημα ονομάζεται “MS‑DOS”.


Όταν ο προσωπικός υπολογιστής της IBM με MS‑DOS διατίθεται στην αγορά το 1981, παρουσιάζει μια εντελώς καινούργια γλώσσα στο ευρύ κοινό. Η πληκτρολόγηση του “C:” και ποικίλων κωδικοποιημένων εντολών γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασίας. Οι χρήστες ανακαλύπτουν το πλήκτρο της ανάστροφης καθέτου (\).

Το MS‑DOS είναι αποτελεσματικό, αλλά αποδεικνύεται και δυσνόητο για πολλούς. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος.


Τεχνικές πληροφορίες: Τα αρχικά MS‑DOS σημαίνουν Microsoft Disk Operating System (Λειτουργικό σύστημα δίσκου της Microsoft).

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση τις εταιρίας, στις 20 Νοεμβρίου 1980, παρουσίασαν την πρώτη έκδοση των Windows 1.0

Η Microsoft εργάζεται για την πρώτη έκδοση ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Η κωδική ονομασία τους είναι Interface Manager και θεωρείται η τελική, αλλά τελικά υπερισχύει η ονομασία Windοws, επειδή περιγράφει καλύτερα τα πλαίσια ή “παράθυρα” υπολογιστή που αποτελούν το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος. Τα Windοws ανακοινώνονται το 1983, αλλά η ανάπτυξή τους χρειάζεται χρόνο. Οι σκεπτικιστές τα αποκαλούν vaporware (ανύπαρκτο προϊόν).

Στις 20 Νοεμβρίου του 1985, δύο χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση, η Microsoft θέτει σε κυκλοφορία τα Windows 1.0. Πλέον, αντί της πληκτρολόγησης εντολών MS‑DOS, ο χρήστης πρέπει απλώς να μετακινεί ένα ποντίκι για να περιηγηθεί στις διάφορες οθόνες ή “παράθυρα”. Σύμφωνα με τον Bill Gates, “Πρόκειται για ένα μοναδικό λογισμικό που προορίζεται για τον σοβαρό χρήστη υπολογιστών”.5fceae54-7b41-47ae-b9ee-2af8b1336fb6_7

Τα πλήρη Windows 1.0
Υπάρχουν αναπτυσσόμενα μενού, γραμμές κύλισης, εικονίδια και παράθυρα διαλόγου που επιταχύνουν τη διαδικασία εκμάθησης και χρήσης των προγραμμάτων. Ο χρήστης μπορεί να κάνει εναλλαγή μεταξύ πολλών προγραμμάτων χωρίς να απαιτείται τερματισμός και επανεκκίνηση κάθε προγράμματος. Τα Windοws 1.0 συνοδεύονται από πολλά προγράμματα, όπως η Διαχείριση αρχείων MS‑DOS, η Ζωγραφική, το Windows Writer, το Σημειωματάριο και η Αριθμομηχανή, καθώς και από ένα ημερολόγιο, ένα αρχείο καρτών και ένα ρολόι για τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων του χρήστη. Υπάρχει ακόμα κι ένα παιχνίδι, το Reversi.

Τεχνικές πληροφορίες: Θυμάστε τις δισκέτες και τα kilobyte; Τα Windοws 1.0 απαιτούσαν τουλάχιστον 256 kilobyte (KB), δύο μονάδες δισκέτας διπλής όψης και κάρτα προσαρμογέα γραφικών. Για την εκτέλεση πολλών προγραμμάτων ή για τη χρήση του DOS 3.0 ή μεταγενέστερου, προτεινόταν μια μονάδα σκληρού δίσκου και μνήμη 512 KB.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ https://secnews.gr/132557/windows-history/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου