Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017

Τσίπρας για το κλίμα: Ειμαστε εντός στόχων για τον περιορισμό των αερίων θερμοκηπίου





Τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα υποδεχτεί σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρο στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ» στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα με τίτλο «One planet summit»....

Στην πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία έχουν απαντήσει 50 περίπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι, επιχειρηματίες και ΜΚΟ.


Στο Παρίσι για τη Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα. Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 






« Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα» είναι το θέμα της συνόδου που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε αντιδράσει αντέδρασε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο τετραπλός στόχος της Διάσκεψης είναι η αξιολόγηση των δράσεων που έχουν λάβει χώρα σε συνέχεια της Συμφωνίας των Παρισίων, η επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, καθώς και η κινητοποίηση κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Ως συνδιοργανωτές της Συνόδου φέρονται ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Στις εργασίες της συνόδου, η οποία θα γίνει σήμερα στο νησάκι Σεγκέν, θα πραγματοποιηθούν 4 πάνελ με τα εξής θέματα:

Αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα

Οικολογική χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία

Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή

Ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και την αλληλέγγυα μετάβαση

Βάση των συζητήσεων αποτελεί η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία κατέληξε η παγκόσμια κοινότητα, ακριβώς δύο χρόνια πριν. Τέθηκε σε ισχύ στις 4/11/2016 και μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 197 χώρες και την έχουν επικυρώσει 170 χώρες.

Αφορά σε ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά (η περίοδος έως το 2020 καλύπτεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο).

Επίσης, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της πολιτικής «Kλίμα - Eνέργεια 2020» έχουν καθοριστεί οι εξής στόχοι για το 2020: 20% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990, 20% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, 20% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Οι αντίστοιχοι στόχοι στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. «Κλίμα-ενέργεια 2030» είναι: 40% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990, 27% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, και 27% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

efsyn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου