Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Τρία ερωτήματα στον Κυρ. Μητσοτάκη για το «Μακεδονικό»



Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε τρία ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη 

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε τρία ερωτήματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.....

«Η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Η θέση μας παραμένει σταθερή: η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση «υπεύθυνη» που «εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας».

Ο υπουργός επικρατείας διαπίστωσε πως η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν καλώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα».




Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε τρία ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη:


►Θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις;

►Έχει το σθένος να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

►Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 - 2008 ή θα συνεχίσει τη μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλλει ο κος Σαμαράς;.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί αύριο για το Νταβός που θα έχει συνάντηση στις 24 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αλλά και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα.
Αξιολόγηση και Eurogroup

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης εκτίμησε πως το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε «να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία».

Σύμφωνα με την εισήγηση του EWG, το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

- Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

- Το 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

- Το 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνο αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως τα μέσα Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου