Πέμπτη, Μαΐου 24, 2018

Οριστικά άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς έδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ




Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την περίπτωση του ενός τούρκου αξιωματικού
Ωστόσο, η απόφαση ασκεί επιρροή και στους υπόλοιπους επτά που θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι
Οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν τα αναγκαία έγγραφα που τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως επιθυμούσαν...

Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση ασύλου για τον πρώτο τούρκο αξιωματικό άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής προσφυγών και είχε δώσει άσυλο στον τούρκο αξιωματικό.

Ουσιαστικά αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του δικαστικού «μαραθωνίου» που ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρή πλειοψηφία είπε «ναι» στο άσυλο, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους υπολοίπους επτά Τούρκους που είχαν αιτηθεί άσυλο από την Ελλάδα.

Μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους οκτώ και να αφεθούν ελεύθεροι. Η υπόθεση του ενός στρατιωτικού είχε φτάσει προς κρίση στο ΣτΕ αλλά η απόφαση ουσιαστικά ασκεί επιρροή και στους υπόλοιπους επτά οι οποίοι βρίσκονται ο καθένας από αυτούς σε διαφορετικό στάδιο εξέτασης του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου.

Έτσι, απορρίπτεται η αίτηση του ελληνικού δημοσίου που είχε αντιδράσει στη χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας υποχρεώνεται να δώσει άσυλο στον τούρκο αξιωματικό και κατ΄επέκταση και στους λοιπούς. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υιοθέτησε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τον αιτούντα και η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

Τι ακολουθεί

Από εδώ και πέρα οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν στο εξής τα αναγκαία έγγραφα στον ένα από τους οκτώ και στη συνέχεια στους άλλους επτά, προκειμένου να βρίσκονται στη χώρα μας σε καθεστώς ασύλου.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στο μέλλον να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος και να επιλέξουν άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη διαμονή τους.

Εκπνέει το όριο κράτησης

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι τούρκοι αξιωματικοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς τότε εκπνέει το ανώτατο όριο της κράτησής τους, καθώς συμπληρώνονται 18 μήνες.

Λόγω λήξεως του 18μηνου, έχουν αφεθεί ελεύθεροι συνολικά τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς και βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατης αστυνομικής φρούρησης για λόγους ασφαλείας και προστασίας τους.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/oristika-asylo-edose-i-olomeleia-toy-ste-se-toyrko-axiomatiko/#ixzz5GM7lvW56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου