Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Μεγαλύτερη η αύξηση των θανάτων τα μνημονιακά χρόνια netakias.com







Μανόλης Γ. Δρεττάκης*

Εχουμε αναφέρει ότι τα μέτρα των Μνημονίων αύξησαν τους θανάτους. Εδώ εξετάζουμε αναλυτικά την αύξηση αυτή.

Επειδή υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί μεταβολής των θανάτων από το ένα έτος στο άλλο, θα εξετάσουμε τη μεταβολή τους με βάση το σύνολό τους τις τρεις τελευταίες πενταετίες: την πρώτη (2001-2005), τη δεύτερη (2006-2010) και τη μνημονιακή τρίτη (2011-2015) στην οποία είναι εμφανείς οι συνέπειες των μέτρων των Μνημονίων.

Η εξέταση της αύξησης των θανάτων γίνεται τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ανά 1.000 κατοίκους σε σχέση με τη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του συνολικού ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 τις ίδιες πενταετίες. Τα στοιχεία είναι από τις βάσεις δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (Eurostat).

Στοιχεία για τις αιτίες θανάτου τα έτη 2016 και 2017 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα διότι ο έλεγχός τους απαιτεί πολύ χρόνο.



Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 τις πενταετίες που προαναφέρθηκαν, στη 2η το σύνολο των θανάτων και στην 3η ανά 1.000 κατοίκους τις ίδιες πενταετίες. Στο δεύτερο μέρος του πίνακα δίνονται οι διαφορές από τη μια πενταετία στην άλλη.

Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι τη δεύτερη σε σύγκριση με την πρώτη πενταετία (στις οποίες δεν υπήρχαν επιπτώσεις Μνημονίων) σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ και αύξηση των θανάτων και των θανάτων ανά 1.000 κατοίκους.

Την τρίτη μνημονιακή πενταετία σε σύγκριση με τη δεύτερη πενταετία σημειώθηκε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές και μεγαλύτερη (σχεδόν διπλάσια) αύξηση του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την αύξησή τους τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη πενταετία.

Εξετάσαμε τις μεταβολές στους θανάτους από 23 νόσους το σύνολο των οποίων αντιπροσωπεύει το 97% των θανάτων και τις τρεις πενταετίες. Από αυτές η μεγαλύτερη αύξηση τη μνημονιακή πενταετία οφείλεται σε τρεις ομάδες νόσων.

(α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι νόσοι στις οποίες η αύξηση των θανάτων την τρίτη πενταετία σε σχέση με τη δεύτερη ήταν μεγαλύτερη από την αύξησή τους τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη: υπερτασική νόσος, νοσήματα του νευρικού συστήματος, καρκίνοι των οργάνων του πεπτικού συστήματος και του περιτοναίου, νοσήματα άλλων τμημάτων του πεπτικού συστήματος, νοσήματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, αυτοκτονίες, καρκίνοι των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος και των ενδοθωρακικών οργάνων και μια κατηγορία με τον τίτλο «Σημεία, συμπτώματα και ασαφώς καθορισμένες καταστάσεις» (αδιάγνωστες παθήσεις;).

(β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται οι νόσοι οι θάνατοι από τις οποίες μειώθηκαν τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη πενταετία, αλλά αυξήθηκαν την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη (άλλα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ψυχικές διαταραχές και άλλα ατυχήματα – περιλαμβάνονται και όψιμες επιπλοκές)

(γ) Στην τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται οι νόσοι οι θάνατοι από τις οποίες μειώθηκαν τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη πενταετία, η μείωσή τους, όμως, την τρίτη πενταετία σε σχέση με τη δεύτερη πενταετία ήταν μικρότερη (ισχαιμική καρδιοπάθεια και νόσος των εγκεφαλικών αγγείων)

Οι θάνατοι από τις τρεις αυτές ομάδες νόσων τη δεύτερη πενταετία ήταν κατά 5.653 λιγότεροι απ’ ό,τι την πρώτη, ενώ την τρίτη πενταετία κατά 42.134 περισσότεροι απ’ ό,τι τη δεύτερη.

Εκτός, όμως, από τις τρεις παραπάνω ομάδες νόσων υπάρχουν και άλλες τρεις ομάδες στις οποίες το σύνολο των θανάτων τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη πενταετία αυξήθηκε κατά 22.861, ενώ την τρίτη πενταετία σε σχέση με τη δεύτερη μειώθηκε κατά 27.509.

Οι κυριότερες νόσοι στις οποίες οφείλεται η μείωση αυτή είναι της ομάδας: νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και άλλες μορφές καρδιοπάθειας και καρκίνοι άλλων μη καθορισμένων εντοπίσεων.

Οι θάνατοι από τις νόσους αυτές είχαν αυξηθεί κατά 7.104 τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη πενταετία, ενώ την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη μειώθηκαν κατά 11.495 (δυστυχώς ο χώρος του άρθρου δεν επιτρέπει την αναλυτική παράθεση των δύο άλλων ομάδων ασθενειών).

Η μείωση, όμως, του συνόλου των θανάτων από τις τρεις αυτές ομάδες ασθενειών δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση των τριών ομάδων ασθενειών που παραθέσαμε αναλυτικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από γιατρούς, ανάμεσα στις κύριες αιτίες στις οποίες οφείλεται η μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων από τις τρεις ομάδες νόσων τη μνημονιακή πενταετία είναι: το στρες, η μη έγκαιρη πρόληψη, η οικονομική αδυναμία κάλυψης των δαπανών για τα αναγκαία φάρμακα, τα προβλήματα διατροφής, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων κ.ά.

Και οι αιτίες αυτές έχουν στενή σχέση με τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη τη μνημονιακή πενταετία.

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου