Σάββατο, Ιουνίου 02, 2018

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αποχώρηση του ΔΝΤ...



Με την γερμανική κυβέρνηση να κλιμακώνει τη διαμάχη γύρω από το θέμα της παροχής ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το...
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μία ανάσα από την αποχώρησή του, από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στον Καναδά είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των εφτά ισχυρών χωρών του κόσμου αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, σε επίπεδο Washington Group.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δεν επιμένει πλέον στην ενεργό συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Έκχαρντ Ρέχμπεργκ, σε δηλώσεις του στους Financial Times.

Την ίδια ώρα, ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται και σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια του ΔΝΤ» η εφημερίδα κάνει λόγο για «στροφή στην Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης» και «μικρότερες ελαφρύνσεις για την Αθήνα».

Όπως αναφέρει η FAZ και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κούκις ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αλλά και τα τέσσερα σενάρια που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους: την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, την παράταση της ωρίμανσης αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων.

«Ο Κούκις δεν αποκάλυψε σε ποιο βαθμό θα μειωνόταν με τον τρόπο αυτό η οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν και τα τέσσερα βήματα όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό για το ΔΝΤ» αφού θα οδηγήσουν πιθανότατα σε απομείωση του χρέους κατά 50 δις ευρώ την ώρα που η αρχική αξίωση του Ταμείου κυμαινόταν στα 100 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση της τελευταίας στιγμής για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ΔΝΤ όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι σχετικές συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G7 στον Καναδά, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να γίνει τώρα. Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε το ΔΝΤ μάλλον δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος, δείχνοντας πως είναι θέμα ημερών η λήψη των τελικών αποφάσεων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου