Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την έξοδο – Τι σημαίνει η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα





Η πιο κρίσιμη δέσμευση της Ελλάδα: Το πρωτογενές πλεόνασμα
Τι αλλάζει στον κοινωνικό τομέα, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη
Η δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα: Συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού
Οι διθύραμβοι από τους αξιωματούχους και η άρνηση της ΝΔ
Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην Ελλάδα
Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η φορολογία...

Το τέλος μίας μακροχρόνιας και εξαιρετικά επώδυνης περιπέτειας για την πληττόμενη από την οικονομική κρίση, Ελλάδα, μπήκε το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο πακέτο της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας μας, δίνοντας στην Ελλάδα μια καθαρή δίοδο για τις αγορές.

Με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια βαθιά ανάσα εκτός από τους έλληνες φορολογούμενους, θα πάρει και η Ελλάδα έως το 2032, όταν και θα γίνει η νέα αξιολόγηση του δημοσίου χρέους.

Η πιο κρίσιμη δέσμευση της Ελλάδα: Το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ θα εφαρμόσει έως τα μέσα του 2019 τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τι αλλάζει στον κοινωνικό τομέα, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη

Αλλαγές στον κοινωνικό τομέα την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Αναλυτικότερα, η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων (ΕΦΚΑ) θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2020.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για τον εκσυγχρονισμό της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης,ιδίως μέσω του συστήματος υγείας, ανοίγοντας τουλάχιστον 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης (TΟΜΥ) έως το τέλος του 2018 και συνολικά 240 ΤΟΜΥ ως τα μέσα του 2022.

Ο κύριος φορέας που είναι αρμόδιος για την κεντρική προμήθεια (ΕΚΑΠΥ) θα δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη του 2018, φτάνοντας στο 30% της κεντρικής προμήθειας των δαπανών για νοσοκομεία στα μέσα του 2020 και στο 40% στα μέσα του 2022.

Η δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα: Συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού

Μεταξύ άλλων, γεγονός θα αποτελέσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια πάγια δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού από το 2019 περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού μαζί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αναμένεται, άλλωστε, να αποτελέσουν κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Οι διθύραμβοι από τους αξιωματούχους και η άρνηση της ΝΔ

Ο Μάριο Σεντένο, ο Μοσχοβισί, ο Ρέγκλινγκ, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή», παραδεχόμενοι τη νίκη της ελληνικής κυβέρνησης.

Κοινή παραδοχή των τεσσάρων, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, ότι με τα μέτρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ενώ όλοι χαιρέτησαν και τη δέσμευση των υπουργών οικονομικών, ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να λάβουν και πρόσθετα μέτρα.

Παρά τους διθυράμβους των ευρωπαίων αξιωματούχων όμως, παγιωμένη στη θέση της να ασκεί αντιπολίτευση πεισματικά αρνούμενη να δεχτεί τα όσα θετικά συμβαίνουν στη χώρα παραμένουν η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα προσκείμενα στη «γαλάζια» παράταξη ΜΜΕ. Οι εξελίξεις όμως έρχονται να τους διαψεύσουν κατηγορηματικά, σε μια ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες.

Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ επισήμως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Παρόλο όμως που το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τα αρνητικά: Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και η υψηλή φορολογία

Μπορεί η συμφωνία να άνοιξε τον δρόμο για το τέλος των μνημονίων, αλλά οι έλληνες πολίτες θα εξακολουθούν να βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», καθώς ο ΕΝΦΙΑ και η φορολογία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία μέχρι τα μέσα του 2020 θα εξακολουθούν να «βαραίνουν» τους έλληνες φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι στην ακίνητη περιουσία.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/to-proto-megalo-vima-gia-tin-exodo-ti-simainei-i-symfonia-poy-petyche-i-ellada-sto-eurogroup/#ixzz5J9Colntg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου