Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2018

Η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση – Δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα στον έλληνα πρέσβη





Στο ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε την Παρασκευή ο έλληνας πρεσβης
Η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιους τόνους
Είχε προηγηθεί νέο μπαράζ από tweets της ρωσικής πρεσβείας
«Μετά από τόσα χρόνια καλών σχέσεων, η Ελλάδα μάς απογοητεύει», τονίζει ο πρέσβης
Πώς έγινε τελικά η περιβόητη πρόσκληση Λαβρόφ στην Ελλάδα
Πυροδότηση σεναρίων περί «αδειάσματος Κοτζιά» που τελικά διαψεύδονται
Στόχος η αποκλιμάκωση στις λεκτικές επιθέσεις..


Στο ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε εκ νέου την Παρασκευή ο έλληνας πρέσβης, μετά τον νέο γύρο έντασης που ξεκίνησε το Πρωί της Παρασκευής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να πυροδοτεί νέο επεισόδιο και πάλι μέσω Twitter.

Η Ρωσία φέρεται να επιθυμεί και αυτή με τη σειρά της να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των ρώσων διπλωματών.

Μάλιστα, η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα.

Το επίμαχο tweet του ρώσου πρέσβη

Προηγουμένως, είχε προηγηθεί ένα νέο tweet από τον ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ.

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας…» ανέφερε χαρακτηριστικά το επίμαχο tweet του ρώσου πρέσβη.

Το παρασκήνιο πίσω από το διαγραμμένο tweet

Αναφορικά με τα χθεσινά, μπορεί το tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με το ποιος απηύθυνε πρόσκληση στον Σεργκέι Λαβρόφ για επίσκεψη στην Ελλάδα να έμεινε στον «αέρα» λίγα λεπτά, η «ζημιά» όμως είχε γίνει, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για «άδειασμα Κοτζιά» ή ότι «Η Μόσχα διαψεύδει την Αθήνα».

Πίσω όμως αυτό αυτό το υποτιθέμενο «άδειασμα» η ιστορία είναι αρκετά διαφορετική, κάτι που βεβαίως αποδεικνύει και η κίνηση της πρεσβείας να κατεβάσει μετά από λίγο το tweet.

Στο πλαίσιο της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, ένταση στην οποία οδήγησε η απόφαση απέλασης ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας και συνεχίστηκε με τη μετέπειτα αναβολή της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα,η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε tweet διάψευσης στις διπλωματικές πηγές που νωρίτερα είχαν αναφέρει ότι το αίτημα της επίσκεψης είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.



H ρωσική πρεσβεία κατέβασε λίγο μετά την ανάρτηση που είχε κάνει και έγινε αιτία να προκληθεί περαιτέρω κλίμα ψυχρότητας, και βέβαια πλειάδα δημοσιευμάτων στα ελληνικά και τα ρωσικά ΜΜΕ. Μάλιστα, ορισμένα ελληνικά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ έσπευσαν με περίσσια ευκολία να χαρακτηρίσουν «ψεύτη» τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ως γνωστόν, μετά τη δήλωση του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέϊ Μασλόφ, ότι η παρούσα χρονική συγκυρία, εννοώντας προφανώς λόγω των απελάσεων δυο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, δεν φαίνεται να είναι η κατάλληλη για να γίνει τον Σεπτέμβριο η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα και παράλληλα επισήμαιναν ότι η προγραμματιζόμενη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του, συμφωνήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλλει η Μόσχα στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαβρόφ είχε ήδη πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ελλάδα και για να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη τον Σεπτέμβριο, βάσει των διπλωματικών κανόνων, θα έπρεπε να κάνει μια απαντητική επίσκεψη στη Μόσχα και ο κ. Κοτζιάς. Κάτι που έκανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τον προηγούμενο μήνα. Εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ν. Κοτζιάς κοινοποίησε και επίσημα ότι η Ελλάδα δέχεται την επίσκεψη Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο, και, όπως είναι φυσικό, του απηύθυνε δημόσια την πρόσκληση.

Τελικά, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, αντιλαμβανόμενη το προφανές ατόπημά της, απέσυρε την επίμαχη ανάρτηση.

Κάτι που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της λεκτικής αντιπαράθεσης, τους τόνους της οποίας ύψωσε αρκετά η Μόσχα, σε αντίθεση με την Αθήνα που κατέβαλε προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι για να μην επέλθει σοβαρό πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/askiseis-isorropias-se-ellada-rosia-to-paraskinio-toy-diagrammenoy-tweet-tis-presveias/#ixzz5LnG9a27C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου