Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2018

Βύρωνας: Η βόμβα στο σπίτι του Ντογιάκου ήταν… ελαττωματική





- "Χαλασμένη" η βόμβα που προκάλεσε αναστάτωση τα ξημερώματα στον Βύρωνα - Την απενεργοποίησαν πλήρως οι έμπειροι πυροτεχνουργοί οι οποίοι "βλέπουν" δουλειά ερασιτέχνη - Μπαταρία, πυρίτιδα και κοινός πυροκροτητής συνέθεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό


Ελαττωματική φαίνεται πως ήταν η βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πρόβλημα αυτό δεν θα απέτρεπε την βόμβα από το να εκραγεί, ωστόσο ήταν πιθανό αυτή η έκρηξη να είναι περιορισμένη.

Οι πυροτεχνουργοί που έσπευσαν στο σημείο πάντως απενεργοποίησαν τον πυροκροτητή, αφαιρώντας τον πυροκροτητή από την εκρηκτική ύλη.

Ακριβώς αυτό, το ότι δηλαδή απλά έβγαλαν τον πυροκροτητή, τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για ερασιτεχνική δουλειά του “ποδαριού”.

Πάντως φαίνεται πως η βόμβα έτσι κι αλλιώς δεν θα προκαλούσε μεγάλες υλικές ζημιές, μιας και αποτελούνταν από μπαταρία, κοινό πυροκροτητή και πυρίτιδα από βεγγαλικά.

Στην κατσαρόλα είχε τοποθετηθεί προφανώς για να κάνει ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η μηχανή πάνω στην οποία τοποθετήθηκε η βόμβα, ανήκει στον Δήμο Βύρωνα και είναι πιθανότατα κλεμμένη.
Προειδοποίησαν για την βόμβα χωρίς… να πουν που ακριβώς είναι

Οι δράστες τηλεφώνησαν για τη βόμβα στο σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα, δίνοντας την οδό που έχει τοποθετηθεί χωρίς όμως να πουν αριθμό.

Ωστόσο οι έμπειροι αστυνομικοί γνώριζαν πως σε αυτόν τον δρόμο μένει ο Ισίδωρος Ντογιάκος και κατευθύνθηκαν αμέσως προς τα εκεί.

Ο άγνωστος είχε ενημερώσει ότι σε 20 λεπτά θα ακολουθήσει έκρηξη, τονίζοντας επιτακτικά ότι δεν είναι φάρσα. Άμεσα ενημερώθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισόδωρος Ντογιάκος και ισχυρή δύναμη της αστυνομίας έσπευσε και απέκλεισε την περιοχή κοντά στην οδό Αδραμυτίου.

Το χρονικό περιθώριο παρήλθε και η βόμβα δεν εξερράγη. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη βόμβα. Οι δράστες την είχαν τοποθετήσει μέσα σε κατσαρόλα την οποία με τη σειρά της είχαν τοποθετήσει σε μπαγκαζιέρα μηχανής.



Το γεγονός πάντως ότι ο μηχανισμός δεν εξερράγη έδωσε την ευκαιρία στους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να τον εξετάσουν και να πάρουν στοιχεία για τους δράστες.
Ποιους βλέπουν πίσω από τη βόμβα στον Ντογιάκο οι αστυνομικοί

Το γεγονός ότι ο μηχανισμός είναι τοποθετημένος σε κατσαρόλα παραπέμπει στην οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς”, αλλά και στις οργανώσεις “Επαναστατική Αυτοάμυνα” και “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Η πρώτη οργάνωση που είχε τοποθετήσει βόμβα μέσα σε κατσαρόλα ήταν ο Επαναστατικός Αγώνας” Ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε κάποια οργάνωση, ενώ ως αυτή την ώρα δεν υπάρχει ούτε ανάληψη ευθύνης.

Στο παρελθόν, βόμβα σε κατσαρόλα και μάλιστα τοποθετημένη σε μηχανή, όπως και τα ξημερώματα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,Ισίδωρο Ντογιάκο, έχει τοποθετήσει η οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”. Μάλιστα εκείνη η επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών ήταν και η πρώτη στην οποία εμφανίστηκε βόμβα μέσα σε κατσαρόλα. Οι δράστες την είχαν τοποθετήσει σε “κουτί” μιας μηχανής για ντελίβερι.

Γνωστοί για τις βόμβες σε κατσαρόλες έγιναν οι αποκαλούμενοι “Πυρήνες της Φωτιάς”. Μάλιστα η βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη οδήγησε και στη σύλληψη ορισμένων μελών που είχαν μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών.

Βόμβα σε κατσαρόλα έχει τοποθετήσει και η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα”, ωστόσο πληροφορίες του newsit.gr λένε ότι καμία από τις παραπάνω οργανώσεις δεν είναι, αυτή την ώρα τουλάχιστον, στο πλαίσιο της έρευνας των αστυνομικών.

Έμπειροι αστυνομικοί που μετέχουν στις έρευνες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό πίσω από την ενέργεια σε βάρος του αντεισαγγελέα να βρίσκεται η αποκαλούμενη “Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών” η οποία φαίνεται να διαθέτει και την εμπειρία, αλλά και την οργανωτική δομή για ένα ανάλογο “χτύπημα”.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αστυνομικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στον εκρηκτικό μηχανισμό ελπίζοντας ότι ο δράστης ή οι δράστες να έχουν αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα ή ίχνη DNA.

Ρεπορτάζ: Θ. Πάνου – Ε. Μιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου