Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2018

ΚΙΝΑΛ: Τανιμανίδης, Χαρδαβέλλας και Ασκητής στις λίστες των υποψηφίων




Με… διαγραφές ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και «φανταχτερά» ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Κίνημα Αλλαγής την τάση «αποσυσπείρωσης» που παρατηρείται στα τοπικά στελέχη ανά τη χώρα αλλά και την ανάγκη ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, που παραμένει «κολλημένο» στην… περίοδο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Γεωργίου

Η απειλή διαγραφών αφορά κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες όπου αυτοδιοικητικά -και όχι μόνο- στελέχη στις τοπικές κοινωνίες αρνούνται να συνταχθούν πίσω από μια αμιγώς κομματική ...και «στενή» υποψηφιότητα, μετέχοντας σε διεργασίες για ευρύτερες προοδευτικές συμπράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ως άνω διεργασιών είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου οι διεργασίες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστερών πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζονα «πονοκέφαλο» για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη ήχησε συναγερμός όταν έγινε γνωστό ότι κορυφαία τοπικά -και όχι μόνο- στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μετείχαν σε πολυπληθή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη αλλά και τον («πασοκογενή») υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.
«Θέτει εαυτόν…»

Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι μεταξύ των στελεχών που μετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη ήταν και το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα Γιάννης Μαγκριώτης προβλημάτισε εντόνως την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Πάντως, με δεδομένο ότι εδώ και ενάμιση μήνα η Χαριλάου Τρικούπη έχει δώσει το χρίσμα στον «βέρο» βενιζελικό Χρήστο Παπαστεργίου, η Φώφη Γεννηματά έχει δώσει εντολή να ακολουθηθεί η «σκληρή γραμμή»: δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μία εβδομάδα ο γραμματέας του κόμματος, Μανόλης Χριστοδουλάκης, έχει προειδοποιήσει όσα στελέχη «στηρίξουν ή μετάσχουν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές» ότι «με τον τρόπο αυτό θέτουν εαυτούς εκτός Κινήματος Αλλαγής». Με άλλα λόγια, τους απείλησε ήδη με διαγραφή,ακολουθώντας τη «μέθοδο Ραγκούση» – τη μέθοδο, δηλαδή, της ηθικής απαξίωσης και της εξώθησης στην έξοδο, χωρίς επίσημη απόφαση διαγραφής από κάποιο πειθαρχικό όργανο.
Περιμένοντας την Εύα…

Πάντως, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στελέχη του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα επέμεναν ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι δύο μάχες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που υπαγορεύουν την ανάγκη ευρύτερης προοδευτικής υποψηφιότητας με διττό στόχο: πρώτον, να μην επιστρέψει στα χέρια της Δεξιάς η Θεσσαλονίκη και, δεύτερον, να μην παραμείνει υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα η περιφέρεια. Σε ελεύθερη μετάφραση, οι διεργασίες για την Κεντρική Μακεδονία θα συνεχιστούν – και προφανώς αυτές δεν αφορούν στην υποψηφιότητα Παπαστεργίου…

Σε ό,τι αφορά στην πόλη, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να πιέζει την Εύα Καϊλή και να την περιμένει να πει το «ναι». Ωστόσο, στο παρασκήνιο «παίζει» και το όνομα του Σπύρου Βούγια, αφού η ευρωβουλευτής της Ελιάς φαίνεται να φοβάται να διεκδικήσει την πόλη μόνο με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής – «άσπονδοι» φίλοι της, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι θα επιθυμούσε να έχει και τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε ο συνδυασμός της να αποτελέσει… προανάκρουσμα συγκυβέρνησης για μετά τις εθνικές εκλογές, αν έρθει πρώτη η Νέα Δημοκρατία.
Οι δύσκολες υποψηφιότητες

Πάντως, είναι προφανές ότι η τελική απόφαση της κυρίας Καϊλή αλλά και το πώς θα αντιδράσει σ’ αυτή η Χαριλάου Τρικούπη συνδέονται άρρηκτα με την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς, αν η ευρωβουλευτής αποφασίσει να κατέβει στις εθνικές εκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τότε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί εκτός Βουλής και θα συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα χειρίζεται προσωπικά η Φώφη Γεννηματά, η οποία περιμένει να δει πού θα κάτσει η μπίλια με την Εύα Καϊλή, ούτως ώστε να έχει μπροστά της όλα τα δεδομένα πριν συζητήσει το θέμα με τον προκάτοχό της στο «ρετιρέ» της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, Γεννηματά και Βενιζέλος σε πρόσφατη συνάντησή τους δεν μπήκαν καν στην κουβέντα για το ψηφοδέλτιο, δείχνοντας αμφότεροι τη διάθεση να αποφύγουν τη σχετική δύσκολη συζήτηση.

Εξίσου δύσκολη είναι όμως και η υποψηφιότητα του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Είναι προφανές ότι για να παραμείνει πολυκομματικό σχήμα το Κίνημα Αλλαγής, η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά η Φώφη Γεννηματά συναντά αρκετές εσωκομματικές ενστάσεις στο ενδεχόμενο να είναι για δεύτερη φορά κάτοχος της μόνης εκλόγιμης έδρας του Επικρατείας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Συν τοις άλλοις, αυτό εκ των πραγμάτων αποκλείει το σενάριο να «διασωθεί» μέσω του Επικρατείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δένει τα χέρια της Φώφης Γεννηματά για περαιτέρω ελιγμούς και χειρισμούς.
Λαμπερά ονόματα

Πέραν αυτών, η συνταγή των «φανταχτερών» ψηφοδελτίων δεν θα λείψει ούτε από αυτή την αναμέτρηση για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αποκλείεται να κατέβει στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης, ενώ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας θα δώσουν τη μάχη του σταυρού ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας αλλά και ο γνωστός σεξολόγος Θάνος Ασκητής, που θα ανταγωνιστούν τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Σε ό,τι αφορά στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, μάλλον έχει αποφασίσει να δοκιμάσει την πιθανότητα εκλογής του στην Ευρωβουλή, καθώς η Α΄ Αθήνας παραμένει ακόμη και για τον δήμαρχο Αθηναίων δύσκολο πεδίο, όταν η έδρα είναι μόνο μία και αντίπαλος στη μάχη του σταυρού το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου