Το μείζον εθνικό θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, διαπέρασε και διαπερνά κάθετα τα πολιτικά κόμματα. Ορισμένοι πιστεύουν και δεν έχουν άδικο, ότι εάν δεν υπήρχε το φρενοκομείο η Ελλάς, ακόμα κι από τη Νέα Δημοκρατία, αρκετοί θα είχαν διαφορετική γνώμη…
Ωστόσο εκείνο που μένει, είναι πως τα μικρά κόμματα κομπάρσοι-είτε "παιδιά" εκδοτικών οίκων, είτε προϊόν στιγμιαίων αντιδράσεων της κοινής γνώμης, κάτι περίπου σαν στιγμιαία αδικήματα- θα εξαφανισθούν ή τουλάχιστον αυτή είναι η αρχή του τέλους τους.
ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΚΙΝΑΛ ως επί το πλείστον, καταφύγιο γραφικών και γυρολόγων τύπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έκαναν μόνον για πρωινάδικα εκπομπών στην χαμηλής ποιότητας τηλοψία, θα εξαφανισθούν.
Ο δικομματισμός θα κυριαρχήσει κι αυτό είναι πολύ θετικό για την πατρίδα και την Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία θέλει τον υγιή -πάντα και υπογραμμισμένο- δικομματισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που δημιουργούν, πρώτον τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και δεύτερον οι γυρολόγοι, που περιμένουν που θα γίνουν βδέλλες, για να μπορέσουν πολιτικά να επιβιώσουν. Αυτό είναι μια θετική διαπίστωση.
Πάμε τώρα, στην αρνητική διαπίστωση. Ο μεν Σύριζα, είναι σαφές ότι θα εμποτιστεί με τους "ηθικούς κανόνες" και την δήθεν ιδεολογία του ανοσιουργήματος του ΚΙΝΑΛ. Με ό,τι σημαίνει αυτό, αφού κάθε είδους παπανδρεϊκοί, θα συνδράμουν πλέον για την μεγάλη κεντροαριστερά.
Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, ένα σκαρίφημα της κεντροδεξιάς, θα επιχειρήσει να σταθεί απέναντι στην κεντροαριστερά, που παραδοσιακά είχε πάντα μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό θα ενισχύσει τον πολύ λίγο, όπως έχει αποδειχθεί, Μητσοτάκη και φυσικά είναι πολύ κακό για την μεγάλη και ιστορική παράταξη του Καραμανλή. Πιθανόν όμως, να είναι καλό, αφού θα φανεί πολύ σύντομα η έλλειψη προγραμματισμού, σαφούς ιδεολογίας και ηγετικής φυσιογνωμίας…
Το όλο σκηνικό, είναι σαφώς καλύτερο σε προεκλογική περίοδο, απ' ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να φαντασθεί στις αρχές του χρόνου…Θα γίνει δε ακόμα καλύτερο, εάν ο Τσίπρας αγνοήσει τα θλιβερά μηνύματα που θα του στείλουν στις Ευρωεκλογές, ιδίως και δευτερευόντος οι δημοτικές- το εκλογικό σύστημα με δυο και τρεις δεξιούς υποψηφίους, αλλά και οι βλακώδεις επιλογές σε μεγάλες πόλεις όπως στην Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για συμπεράσματα σαφή και πανηγυρισμούς-και πάει τις εκλογές τον Οκτώβρη. Στους μήνες που απομένουν, πολλά μπορεί να αλλάξουν.
Όπως και να' χουν τα πράγματα, δυο κόμματα εξουσίας, είναι υπεραρκετά για ένα τόπο που έχει τόσα προβλήματα. Χωρίς τους τσαρλατάνους, που αλλάζουν θέσεις σαν τα πουκάμισα και που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία- υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις- την τσέπη τους και τα διαπλεκόμενα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου