Κυριακή, Μαρτίου 24, 2019

Προστασία πρώτης κατοικίας: Με εντολή Τσίπρα το νομοσχέδιο στη Βουλή




Δεν ανησυχούν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μπλόκο στη δόση του 1 δισ., καθώς το Δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα 37 δισ. ευρώ

Με μια κίνηση ειδικού πολιτικού βάρους, ο πρωθυπουργός, βλέποντας πως οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν θα ολοκληρωθούν σύντομα, αποφάσισε να προχωρήσει στη σχετική νομοθέτηση – Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στις επαφές με τους θεσμούς.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ

amaliakatzou@gmail.com

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε για μια ακόμη φορά το… όπλο του σε ό,τι αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κατόπιν διαβουλεύσεων και συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς, αποφάσισε το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Κι αυτό διότι αφενός φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν θα ολοκληρωθούν σύντομα, αφετέρου δεν ήθελε να χαθεί κι άλλος χρόνος στο συγκεκριμένο θέμα.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα στήριξης, δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις από μια πολιτική ενέργεια για την οποία δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα εμπίπτει στους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η στιγμή, τον Ιούνιο, και εφόσον δεν υπάρξει άλλη ενδιάμεση κατάσταση, όπως τροποποίηση, η χώρα θα κληθεί σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε ο νόμος να είναι συμβατός με τους κοινοτικούς κανόνες. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης εμπίπτει στο δικαίωμα κάθε χώρας-μέλους να προχωρά σε αποφάσεις που θεωρεί οικονομικά και πολιτικά «συμφέρουσες» για την ίδια.
Το… κερασάκι στην τούρτα



Όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε αφήσει στους αρμόδιους υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αντώνη Λιάκο, τις διαβουλεύσεις με τους τραπεζίτες, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους θεσμούς για τον νέο νόμο Κατσέλη και ενημερωνόταν καθημερινά για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το άκαρπο Εuroworking Group της Τρίτης ήταν το… κερασάκι στην τούρτα και σε συνέχεια επικοινωνίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς αποφάσισε να προχωρήσει στη νομοθέτηση χωρίς να περιμένει πότε θα τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη άποψη είχε εκφράσει και υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο καθοριστικός πρωινός καφές



Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου πρωινός καφές που διήρκησε πάνω απότρεις ώρες. Εκεί αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο νόμου πριν από τις 25 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το EwG. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν μέχρι και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, υπήρξε και μια επιπλέον τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης των Τσακαλώτου και Λιάκου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσεις από την πολιτική απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν θα εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Αυτό, βεβαίως, το γνωρίζει η ελληνική πλευρά, ωστόσο δεν ανησυχεί, καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει, άλλωστε, ταμειακά διαθέσιμα 37 δισ. ευρώ. Το αρνητικό είναι το μήνυμα που στέλνεται στις αγορές και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και της αξιοπιστίας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι χωρίς έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, δεν πρόκειται να δοθεί «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέλιξη την οποία επιθυμεί διακαώς η ελληνική κυβέρνηση.
Κλειδί η στάση της ΕΚΤ



Το δύσκολο με την κατάθεση του νομοσχεδίου παραμένει το ότι αν δεν υπάρξει ενδιάμεσα συμφωνία,κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει, καθώς θα υπάρξει παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως ότου βρεθεί μια λύση που θα είναι αποδεκτή από την ΕΚΤ. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κρατά χαμηλούς τόνους λόγω ευρωεκλογών, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η διαφορετική στάση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει ότι υπάρχει «χάσμα» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των Βρυξελλών και των τεχνικών ομάδων, με τις τελευταίες να υποστηρίζουν ότι ο νόμος ως έχει τώρα θέτει εν αμφιβόλω την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών.
Η δυσφορία για Κοστέλο



Πληροφορίες θέλουν στην κυβέρνηση να υπάρχει δυσφορία με τη στάση του Ντέκλαν Κοστέλο,θεωρώντας ότι θέτει εμπόδια στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας. Το ορόσημο πλέον για να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές έχει μεταφερθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, έναντι του EwG της 25ης Μαρτίου. Εάν τότε, στις 5 Απριλίου, κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει, το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία οδηγούν στη δόση του 1 δισ. ευρώ. Κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες θα μπορούσαν να εκτονωθούν μέχρι το Eurogroup, εάν η ελληνική κυβέρνηση εξάλειφε τις διατάξεις αναφορικά με τις υποχρεωτικές ρυθμίσεις δανείων και κουρέματος από τις τράπεζες.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» στο τεύχος 94 που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου