Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

«Άνοιξη» πέντε αστέρων - Επενδυτικό τσουνάμι στα αθηναϊκά ξενοδοχεία





Σε οργασμό ανέγερσης πολυτελών ξενοδοχείων βρίσκεται εδώ και καιρό η Αθήνα, καθώς ξένα και εγχώρια κεφάλαια προσπαθούν να προλάβουν το τουριστικό ρεύμα που έχει κατακλύσει σχεδόν όλη τη χώρα.
Μάλιστα η επενδυτική αυτή «άνοιξη» δεν εκφράζεται μόνο με το λανσάρισμα τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων. Συνδυάζεται με τα υψηλού επιπέδου μπουτίκ ξενοδοχεία, που ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια στο ιστορικό κέντρο, και με τα ανακαινισμένα παλαιά κτήρια ή τις μετατροπές ολόκληρων πολυκατοικιών σε τουριστικά διαμερίσματα για εκμετάλλευση μέσω Airbnb.

Πέντε ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου έχουν ανοίξει ή ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους στο αθηναϊκό κοινό.


1. Ένα από αυτά είναι το «Academia of Athens Hotel» στην οδό Ακαδημίας. Το πολυτελές κτήριο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου θα περιλαμβάνει 63 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και roof garden με θέα την Ακρόπολη. Το ακίνητο, που ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και η δικαιοδοσία του στον ΕΦΚΑ, μισθώθηκε από τον λιβανέζικο όμιλο Yazbeck. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενταχθεί στο δίκτυο της αλυσίδας Autograph Collection του ομίλου Marriott και τη διαχείρισή του έχουν αναλάβει από κοινού η Shaner Italia και η ελληνική CS Hospitality.
2. Έως το τέλος του 2019 αναμένεται και η λειτουργία της νέας μονάδας του ομίλου Λάμψα στο Σύνταγμα. Ο όμιλος έχει μισθώσει το ιστορικό ξενοδοχείο «King’s Palace», ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Ο όμιλος Λάμψα με την προσθήκη του «King’s Palace», τη γειτονική «Μεγάλη Βρετανία» και το όμορό της «King George» ενισχύει την πρωτοκαθεδρία του γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
3. Μέσα στο 2019 θα λειτουργήσει και το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα, στο τριώροφο διατηρητέο κτήριο, επιφάνειας 4.160 τ.μ., ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο έχει μισθώσει η Intrakat από τα τέλη του 2017. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 45 δωμάτια, μπαρ - ρέστοραν με εξωτερική αυλή και σπα, ώστε να αποτελεί έναν πολυτελή πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας.
4. Ήδη λίγο πριν από το Πάσχα ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του «Four Seasons». Το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, υπό τη διαχείριση μιας εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αλυσίδων παγκοσμίως, παρά τις λίγες ημέρες λειτουργίας του, καταγράφει ικανοποιητικές πληρότητες και διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Το «Four Seasons Astir Palace», το οποίο ήδη βρίσκεται στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τα καλύτερα νέα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2019, διαθέτει 303 δωμάτια, σουίτες και μπάνγκαλοους, εστιατόρια, μπαρ, κ.ά. Επιπλέον διαθέτει τρεις ιδιωτικές παραλίες και τρεις πισίνες, ακαδημία τένις, γήπεδο μπάσκετ και θαλάσσια σπορ, παιδικό κλαμπ, σπα και υδροθεραπεία με έμπνευση από την ελληνική παράδοση. Επιπλέον ήδη έχει αρχίσει η ανέγερση των πολυτελών κατοικιών από οικόπεδα που έχουν πουληθεί εντός του συγκροτήματος.
5. Ένα ακόμα πεντάστερο ξενοδοχείο που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την οδό Βούρβαχη, στο ύψος του Μουσείου της Ακρόπολης, είναι το «Niche Hotel». Το επταώροφο πρώην κτήριο γραφείων μετατράπηκε σε ένα ξενοδοχείο 37 δωματίων και ο αριθμός των κλινών φτάνει τις 73. Μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται η τοποθεσία του, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους περισσότερους σημαντικούς ιστορικούς χώρους της Αθήνας.

Τάση για μπουτίκ
Τα μπουτίκ ξενοδοχεία είναι μία τάση που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα ακόμα και σε νησιά των Κυκλάδων.
1. Το «Blend Hotel» είναι ένα νέο είδος μπουτίκ ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ιδιοκτησίας της Hotelco Α.Ε. και βρίσκεται επί των οδών Αιόλου και Βύσσης. Στεγάζεται στο κτήριο που κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα για την οικογένεια Παυλίδη, γνωστό και ως Μέγαρον Παυλίδη. Διαθέτει 24 δωμάτια, όλα με θέα το αστικό τοπίο, ενώ οι σουίτες, ανάλογα με τον τύπο τους, προσφέρουν μοναδική θέα σε Λυκαβηττό, Φιλοπάππου, Ακρόπολη και Παρθενώνα.
2. Με σημαία ένα πρωτότυπο κόνσεπτ κάνει το ντεμπούτο του ένα ακόμα ξενοδοχείο, το «Ergon House Athens» του ομίλου Ergon. Επί της οδού Μητροπόλεως 23, πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες, μετατρέπεται σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο που απευθύνεται στους λάτρεις της γαστρονομίας.
Το νέο foodie ξενοδοχείο συνδυάζει τον τομέα της εστίασης με αυτόν της φιλοξενίας δημιουργώντας μια σκεπαστή αγορά τροφίμων, από την οποία οι επισκέπτες - πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν διάφορα προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια ή φρούτα. Το νέο κατάλυμα διαθέτει 38 δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι του είναι αφιερωμένοι – πού αλλού; – στη γαστρονομία.
3. Στη διασταύρωση της οδού Φαλήρου με την πάροδο Συγγρού, στο Κουκάκι, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και το «Athens BC Hotel», το νέο σύγχρονο ξενοδοχείο της Cοco-Mat. Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του αναδεικνύονται μέσω της ανεμπόδιστης θέας των δωματίων και της χρήσης των φυσικών υλικών, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα που κυριαρχούν στην είσοδο του ξενοδοχείου προβάλλουν τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής.
4. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει και το πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel επί της οδού Μητροπόλεως, στο ιστορικό κτήριο Χυτήρογλου. Πρόκειται για το διατηρητέο του ομίλου Χυτήρογλου, την αξιοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο όμιλος σηματοδοτώντας την επιστροφή του στα πέριξ του Συντάγματος. Το νέο πεντάστερο του ομίλου θα έχει την υπογραφή του brand Amirandes και θα είναι δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων.
5. Στις νέες αφίξεις συγκαταλέγεται και το πρωτοποριακό «Elia Ermou Athens Hotel», το οποίο ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του στην ομώνυμη οδό, μόλις 150 μέτρα από την πλατεία Συντάγματος. Το νέο τετράστερο έχει δυναμικότητα 123 δωματίων και εννέα σουιτών. Βασικό πλεονέκτημά του είναι η θέση του στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, μόλις 300 μέτρα από τη Βουλή και σε ίση απόσταση από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα και τον Εθνικό Κήπο. Στον τελευταίο όροφο οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν το ποτό ή και το φαγητό τους στο «Athens View Balcοn» με ξεχωριστή θέα προς τον βράχο της Ακρόπολης, αλλά και τον λόφο του Λυκαβηττού.

Ενδιαφέρον και στην Ομόνοια
Ακόμα και στην Ομόνοια, παρά τα προβλήματα της, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέα ξενοδοχεία.
Ήδη στην περιοχή ετοιμάζεται η μετατροπή κτηρίου γραφείων επί των οδών Πειραιώς 10 και Zήνωνος σε τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων. Η επένδυση των 4,15 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται από την εταιρεία κινεζικών συμφερόντων CTY Group Επενδυτική Α.E., στην οποία ανήκει το κτήριο. Η επένδυση θα ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Φειδίου 12, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο «Titania», το κτήριο συνολικής επιφανείας 2.780 τ.μ. που φιλοξενούσε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» (η οποία έκλεισε το 2010) θα μετατραπεί σε νέο τετράστερο signature ξενοδοχείο 35 δωματίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου