Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Γ.Κατρούγκαλος: “Δεν ειπώθηκε στον ελληνικό λαό όλη η αλήθεια για τον ‘Eβρο”




Δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα πρόσφατα γεγονότα στην Εβρο και δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις από την κυβέρνηση, που χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι ο φράχτης στον Εβρο δεν αποτελεί μέσο λύσης του προσφυγικού, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση απέτυχε απολύτως να αξιοποιήσει την προωθητική της δύναμη.

• Τι αποκομίσατε από τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για τα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο και πώς εκτιμάτε την αντίδραση της κυβέρνησης;

Τα γεγονότα του Εβρου δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσονται στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Αγκυρας. Και καθ’ υποτροπήν, όπως με το «Ορούκ Ρέις» που «το είχε πάρει ο άνεμος», η κυβέρνηση και περιέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες και έστειλε το λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά.

Πιστεύει κανείς ότι για ένα «μη γεγονός», για fake news, υποβάλαμε δύο διαβήματα; Η ότι υποβάλαμε διάβημα για «κινητικότητα» των Τούρκων στο δικό τους έδαφος; Το ότι δεν δίνονται στη Βουλή οι σχετικές ρηματικές ανακοινώσεις αποτελεί πλήρη ομολογία για το ότι δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό.

• Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πρόσφατα πως όταν λήξει η κρίση του κορονοϊού οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στον Εβρο, ενώ αναμένουμε μέσα στον Ιούλιο και την αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης σε θαλάσσια περιοχή που ορίζεται από το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υπάρχει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Κινούμαστε κατόπιν εορτής, αντιδρώντας όταν έχει εκδηλωθεί ήδη η επόμενη κίνηση της τουρκικής προκλητικότητας. Και παράλληλα δεν υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου και επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ενεργητική εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωτουρκικό διάλογο και να γίνουν οι κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να ζητήσει να αποφασιστούν συμπληρωματικές κυρώσεις απέναντι σε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ή σε έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας μας. Σε μια στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε κρίση, η Τουρκία θα λάβει ιδιαίτερα υπόψη το ενδεχόμενο παρόμοιων κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εισπράττει σοβαρό κόστος σε κάθε νέα επιθετική της κίνηση.

• Ο φράχτης στον Εβρο αποτελεί μέτρο αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας;

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Πρώτα πρώτα να είναι σαφές ότι ο φράχτης δεν αποτελεί μέσο λύσης του προσφυγικού. Μόνο ευρωπαϊκή λύση επιδέχεται το μεγάλο αυτό ζήτημα, εκτός της λογικής να γίνει η χώρα μας ασπίδα στο «φρούριο Ευρώπη» και αποθήκη ψυχών, χωρίς ΜΑΤ στα νησιά και αυτοδικίες.

Απαιτεί αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, επιμερισμό των ευθυνών και των βαρών διαχείρισης των ροών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης εισόδου, μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο γεγονός, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, ως υβριδική επιθετική ενέργεια. Και πάλι δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι ο φράχτης από μόνος του θα λύσει το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να τον επεκτείνει, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κατασκευή του να πάρει υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ιδίως να εξασφαλίζεται ασφαλής δίοδος για όσους επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Η οριοθέτησή του επίσης είναι σημαντικό θέμα, για να μην υπονομεύσει δικαιώματα της χώρας μας de facto. Θεωρώ, για παράδειγμα, αδιανόητο να γίνει σε άλλο σημείο από το αρχικά προγραμματισμένο λόγω των αντιδράσεων της άλλης πλευράς. Επίσης, αν γίνει σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσων θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων.

Πηγή: efsyn.gr





the FAQ team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου