Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Συρίγος «αδειάζει» Θεοχάρη για την γκάφα με την Ιταλία – «Δεν επιτρέπεται να το πεις δημοσίως» (video)




«Όλοι θεωρούμε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα επικίνδυνη λόγω της μεγάλης εξάρθρωσης της νόσου, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να το πεις δημοσίως»


Μπορεί η κυβέρνηση δια του Στέλιου Πέτσα να κάλυψε τον Χάρη Θεοχάρη για την γκάφα διπλωματικών διαστάσεων με την Ιταλία, ωστόσο ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος προχώρησε σε ένα ηχηρό άδειασμα του υπουργού Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, αρκετές κυβερνήσεις (Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά) αντέδρασαν, καθώς η εν λόγω λίστα αντί να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσοι απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται. Ωστόσο, το ζήτημα απέκτησε διπλωματικές διαστάσεις, με τον ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με την «Εστία», μετά τις εν λόγω εξελίξεις, η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, είναι πλέον στον «αέρα». Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή του κ. Θεοχάρη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ωστόσο, να εκφράζει τη στήριξή του στο πρόσωπο του υπουργού Τουρισμού.

Ως γνώστης διπλωματικών ζητημάτων, ο κ. Συρίγος σχολίασε τις κινήσεις της Ελλάδας για την ανακήρυξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αναφέροντας στον Alpha: «Με την Ιταλία είμαστε πολύ πιο κοντά, διότι υπάρχει ήδη συμφωνία από το 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μας και το μόνο που απαιτείται είναι να επεκταθεί αυτή η οριοθέτηση και στην ΑΟΖ. Οι Ιταλοί προβάλλουν κάποια αλιευτικά δικαιώματα που ζητούν για την περιοχή, δεν είμαστε μακριά. Είμαστε κοντά». Όπως εκτίμησε, αν δεν είχε προκύψει η κρίση με τον κορονοϊό, «θα είχε κλείσει το θέμα».

Μάλιστα, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που άνοιξε με την Ιταλία λόγω της γκάφας Θεοχάρη, τονίζοντας με νόημα: «Ο διπλωμάτης πολλές φορές πρέπει να τρέχει να μαζεύει πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις. Όλοι θεωρούμε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα επικίνδυνη λόγω της μεγάλης εξάρθρωσης της νόσου, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να το πεις δημοσίως».

«Είναι κάτι φυσιολογικό. Το είπαμε αλλά μέτρησε άσχημα. Χρειάζεται προσοχή σε αυτά. Γι’ αυτό υπάρχει και η διπλωματία, για να λύνει τέτοια θέματα», υπογράμμισε.

Το σχετικό απόσπασμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου