Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο «χάρτης» των 28 νέων κρουσμάτων – Θετικός ταξιδιώτης από Ινδία




Επτά εισαγόμενα κρούσματα, 10 στην Ξάνθη, περιοχή στην οποία πήρε παράταση η καραντίνα για άλλες επτά ημέρες - 1.121 δείγματα από πτήσεις βγήκαν όλα αρνητικά


Συνολικά 28 είναι τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη (02/07) και αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο «χάρτης» προέλευσής τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 3.458.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα νέα κρούσματα στη χώρα, εντοπίστηκαν ως εξής: 7 εισαγόμενα (σ.σ. ταξιδιώτες), 10 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 2 στη Λάρισα, 1 στην Κοζάνη και 1 στην Αττική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, 1.121 δείγματα από πτήσεις βγήκαν όλα αρνητικά. Ανάμεσα στα 7 εισαγόμενα κρούσματα, είναι και ένας ταξιδιώτης από την Ινδία, που έφτασε στην Ελλάδα με ανταπόκριση από την Ολλανδία.

Οκτώ είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ 192 είναι οι νεκροί συνολικά στη χώρα. Την ίδια ώρα έχουμε παράταση της καραντίνας στην Ξάνθη για άλλες επτά ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Δεδομένα έως 2 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3458, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Παράταση της καραντίνας στην Ξάνθη για άλλες επτά ημέρες

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που παρατηρούνται στην περιοχή της Ξάνθης οδήγησαν τις Αρχές στην απόφαση να παρατείνουν την καραντίνα για ακόμη μία εβδομάδα, προκειμένου να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή της Ξάνθης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής περιοριστικά μέτρα:

● Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού

● Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.

Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, από τις 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:

● Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.

● Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

● Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.

● Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α’ βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Μόνο δυο θετικά κρούσματα στα 1.972 δείγματα από τουρίστες

Μόλις δύο είναι τα θετικά κρούσματα του νέου κορονοϊού στα 1.972 δείγματα που ελήφθησαν την Τετάρτη (01/07) από ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού για τη χώρα.

Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν την Τετάρτη (01/07) στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κρήτη

Στο πλαίσιο της ετοιμότητας του Συστήματος Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο κ. Κικίλιας θα μεταβεί στις 10:00 στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Υπουργός Υγείας έχει επίσης συγκαλέσει σύσκεψη με τους Προέδρους του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, στην οποία θα συμμετέχει και η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο». Μετά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ, ο Υπουργός Υγείας θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (03/07), ο κ. Κικίλιας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Το πρωί του Σαββάτου (04/07), ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και το απόγευμα της ίδιας μέρας το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου