Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Τα γερμανικά ΜΜΕ «καίνε» την κυβέρνηση – «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα, έκανε πίσω ο Μητσοτάκης»




Αυστηρή κριτική από τον γερμανικό Τύπο


Κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα σε έντονο ύφος ασκεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η απειλή της TUI και η οπισθοχώρηση Μητσοτάκη.

«Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της για την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για την υποχρεωτική «φόρμα επιβάτη».

Στο μέτρο που το επιτρέπει και η υπόλοιπη διεθνής ειδησεογραφία τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν τις πρώτες αφίξεις τουριστών στα ελληνικά νησιά κι άλλους θερινούς προορισμούς, μετά και την τελευταία άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ελλάδα για να περιορίσει την πανδημία.

Στο σύντομο σημείωμα που διαβάζουμε στη Süddeutsche Zeitung ο αρθρογράφος της αναφέρει ότι οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία έφτασαν χθες νωρίς το πρωί στην Κρήτη και οι επιβάτες έγιναν δεκτοί με εορτασμούς.

Και μεταφέρει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ ότι η φετινή θα είναι μια δύσκολη σεζόν.

«Ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κλάδος της Ελλάδας» σημειώνει. «Γιατροί κάνουν ελέγχους σε όλα τα αεροδρόμια. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μια ηλεκτρονική φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν την άφιξη και να αναφέρουν πού βρίσκονταν πριν έρθουν στην Ελλάδα και που θα διαμείνουν στην Ελλάδα.

Με βάση έναν αλγόριθμο αποφασίζεται ποιος ταξιδιώτης θα υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό μετά την άφιξη, όπως μεταδίδει η ελληνική δημόσια τηλεόραση. Όποιος βρεθεί θετικός, θα παραμείνει για 14 ημέρες σε απομόνωση σε ξενοδοχείο. Το κόστος αναλαμβάνει η Ελλάδα». Ο αρθρογράφος σημειώνει τέλος ότι η χώρα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό κρουσμάτων.

Τα σημεία κριτικής

Πιο αναλυτικό και επικριτικό το άρθρο στο σημερινό φύλλο της Handelsblatt που υπογράφει ο ανταποκριτής της στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ. Τίτλος: «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα». Ο αρθρογράφος επανέρχεται στο μέτρο της λεγόμενης φόρμας εντοπισμού του ταξιδιώτη, που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει πριν φτάσει στην Ελλάδα.

«Το ότι η Ελλάδα θα άνοιγε τα περιφερειακά της αεροδρόμια την Τετάρτη (01.07) μετά από πάνω από 3 μήνες αναγκαστικό κλείσιμο λόγω κορονοϊού, ήταν γνωστό εδώ και εβδομάδες» σημειώνει.

«Παρόλα αυτά οι αρχές ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή για τα περιοριστικά μέτρα, τόσο αργά που πολλοί τουρίστες δεν μπόρεσαν εμπρόθεσμα να λάβουν διαδικτυακά τον κωδικό».

Δια του λόγου το αληθές ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο όμιλος Lufthansa ενημερώθηκε για το μέτρο μόλις την περασμένη Δευτέρα (29.07), όταν έτρεχε ήδη η προθεσμία για τη συμπλήρωση διαδικτυακά της φόρμας.

«Η με κενά και καθυστερημένη ενημέρωση αεροπορικών εταιριών και επιβατών από τις ελληνικές αρχές δεν είναι η μοναδική παράλειψη» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ. «Η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας ρωτά ένα σωρό στοιχεία, αλλά η ένδειξη για προστασία δεδομένων λείπει από τη διαδικτυακή σελίδα. Μια σαφής παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Τέλος στο θέμα που ανέκυψε με την καραντίνα των 36 ωρών στο ξενοδοχείο εκείνων των τουριστών που κάνουν το τεστ στο αεροδρόμιο και που ξεσήκωσε αντιδράσεις, η εφημερίδα γράφει:

«Στο μεταξύ φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρατήρησε πόσο διαμφισβητούμενες και λίγο εφαρμόσιμες είναι πολλές από τις ρυθμίσεις των νέων μέτρων. Όπως πληροφορήθηκε η Handelsblatt από κυβερνητικές πηγές πρόκειται να αλλάξουν».

BILD: Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών και ο Μητσοτάκης υπαναχώρησε

Για «δράμα» γύρω από τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα καθώς «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες έκανε λόγο χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild.

«Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης. (σσ. βάσει του σχεδίου) Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορονοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα;

Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη. Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παραθεριστές: Πριν την άφιξή τους πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω εντύπου που μοιράζεται στο αεροπλάνο.

Ως απόδειξη της ηλεκτρονικής δήλωσης πρέπει να υποδειχθεί ένα barcode. Επιπλέον θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Αυτοί οι ταξιδιώτες […] μπορούν όμως να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου