Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2020

Στα Εμιράτα την κοπάνησε ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας


 



Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται ο αυτοεξόριστος τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος σύμφωνα με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι μετέβη εκεί με ιδιωτικό αεροπλάνο. Επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.



Τα δημοσιεύματα πάντως αναφέρουν ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν από το Παρίσι προς το Αμπού Ντάμπι και έκανε μια στάση στην πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας Βίγκο προκειμένου να παραλάβει τον Χουάν Κάρλος, τέσσερεις φρουρούς ασφαλείας και ένα άλλο πρόσωπο. Προστίθεται ότι στο Άμπου Ντάμπι ο Χουάν Κάρλος διαμένει στο πολυτελές ξενοδοχείο Emirates Palace Hotel.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Χουάν Κάρλος και η συνοδεία του έφθασαν στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι «Αλ Μπατίν» και μεταφέρθηκαν από εκεί με ελικόπτερο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση.
Ο δικηγόρος του Ισπανού τέως βασιλέως δεν απήντησε σε αίτημα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ενώ ούτε αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανταπεκρίθησαν σε σχετικές τηλεφωνικές κλήσεις. Τόσο ο δικηγόρος του, όσο τα ισπανικά ανάκτορα και η κυβέρνησις της Μαδρίτης έχουν όλοι αρνηθεί να αποκαλύψουν που βρίσκεται.

Υπενθυμίζεται ότι κάποια μέσα ενημερώσεως ανέφεραν ότι βρίσκεται σε πολυτελές θέρετρο της Δομινικανής Δημοκρατίας και άλλα στην Πορτογαλία, όπου έχει περάσει μεγάλο μέρος των νεανικών του χρόνων. Όμως οι αρχές και των δύο χωρών εδήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε περί αφίξεώς του εκεί.

Ο Χουάν Κάρλος, πατέρας του σημερινού βασιλέως της Ισπανίας Φελίππε, εγκατέλειψε την χώρα στην σκιά ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου. Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξή του σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλεύς έλαβε τότε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον υιό του Φελίππε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Μάρτιο, ο Φελίππε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που ελάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ τον χρόνο) και παραιτήθηκε από την δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλέα να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο της Ισπανίαςτο 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορος Φρανθίσκο Φράνκο ο οποίος τον είχε ορίσει διάδοχό του. Εκέρδισε τον σεβασμό των συμπατριωτών του για τον θετικό ρόλο που έπαιξε κατά την μετάβαση από την δικτατορία στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που απεκαλύφθηκσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου