Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2020

Σύψας: Πολύ κρίσιμη εβδομάδα – Η «φωτιά» καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε εμάς





«Θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι κάναμε στην Ξάνθη, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί», είπε ο κ. Σύψας για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lock down


Μια… ανακεφαλαίωση της κατάστασης αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τα φαινόμενα συνωστισμού, τα νέα μέτρα, αλλά και την πιθανότητα επιβολής τοπικών lock down στο εγγύς μέλλον έκανε τη Δευτέρα ο Νικόλαος Σύψας.

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε αρχικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας στο Open TV και στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είπε:

«Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υφίστανται. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα».

Για τα φαινόμενα συνωστισμού και τους χώρους όπου παρατηρούνται τόνισε ότι «ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Σύψας «η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό. Αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων».

Για τα τοπικά lock down που είναι πλέον ορατά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση «θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι κάναμε στην Ξάνθη, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Για τα σχολεία είπε ότι «είναι πολύ νωρίς. Θα αποφασίσουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά το πώς, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».




Ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες είναι χώροι συνάθροισης και θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, στέλνοντας και μήνυμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ο οποίος φέτος θα εορταστεί… αλλιώς.

Απαντώντας, τέλος, στους πάσης φύσεως συνωμοσιολόγους, υποστήριξε ότι «δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, πρέπει να την αποφύγουμε να μην επεκταθεί και σε μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου