Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2020

Τι θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας: Επιδότηση 40% μισθού και 100% στις εισφορές- Μη επιστρεπτέα ενίσχυση - Παρέμβαση έκπληξη για το τραπεζικό σύστημα




Όσα θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Forum. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.



Μία νέα κοινωνική συμφωνία εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο Thessaloniki Forum. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θα προχωρήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η ΝΔ στη διακυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά, με τα πρώτα αδιαμφισβήτητα σημάδια της ύφεσης να έχουν έρθει επίσημα πριν την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες του newpost αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικός - πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει - επιτέλους - να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Οι πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι μερικά από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι:
Επιδότηση της εργασίας με 40% του μισθού και 100% στις εισφορές για τις πλητττόμενες επιχειρήσεις
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση για επιχειρήσεις με έμφαση σε μικρές και μεσαίες
Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης μόνιμο μέτρο
Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
Γενναίο πακέτο προσλήψεων σε Υγεία Παιδεία, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα παρά την πανδημία και ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ.

Μάλιστα η μεγάλη έκπληξη που θα προκαλέσει συζητήσεις αλλά θα λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός για τη ρευστότητα της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να πάρει το κράτος το management μιας εκ των συστημικών Τραπεζών. Τα κράτος να υπενθυμίσουμε ότι διαθέτει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετοχές στις συστημικές τράπεζες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, θέτουν τις βάσεις για αυτήν την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους και έχουν την ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου