Είναι μουσεία-ιδιωτικά ιδρύματα που δεν απασχολούν δημοσίους υπαλλήλους, δεν επιχορηγούνται από το κράτος κι όμως είδαν τον τίτλο τους να συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 151 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ...
καλούνται να θέσουν προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία.
Ο λόγος για το ‘Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Εβραϊκό Μουσείο και το Μουσείο Λαλαούνη.
«Το κράτος δεν πρέπει να βάζει τροχοπέδη στους σκοπούς ενός εθνικού κληροδοτήματος», λέει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην ‘Ανδρο, έκπληκτος από την δημοσίευση του ονόματος του Ιδρύματος στη λίστα με τους 151.
«Απασχολεί το πολύ δέκα υπαλλήλους, που φυσικά δεν είναι δημόσιοι, και ουδέποτε έλαβε επιχορήγηση από το κράτος. Από τον Απρίλιο ζητήσαμε τη διαγραφή μας από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και αναμένουμε την απάντηση», εξηγεί.
Εξίσου έκπληκτοι δηλώνουν στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Η διεύθυνση του Μουσείου, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είναι φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε ανακοίνωσή της μιλά για «λάθος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης».
«Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, λειτουργεί με καθεστώς απολύτου διαφάνειας, έχουμε έξι υπαλλήλους, δεν έχουμε ποτέ απασχολήσει δημοσίους υπαλλήλους, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», σημειώνει εκ μέρους του Μουσείου, η Ζανέτ Μπαττίνου.
«Για να ανήκουμε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έπρεπε να επιχορηγούμασταν σε ποσοστό πάνω από 50% από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό».
Όσο για το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, η διευθύντρια του, Ιωάννα Λαλαούνη, δηλώνει ότι «το όνομα του Μουσείου μπήκε από λάθος στη λίστα και πως το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα διορθώσει αυτό το λάθος». Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου