Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

Το ΧΑ γύρισε στο 1995

Γράφει ο ΝΑΚ

Νέα χαμηλά 16 ετών. Γαλλικό σοκ στις αγορές
Χτύπημα στις γαλλικές τράπεζες αναμένουν οι αγορές που γκρεμίζονται σήμερα, σε όλη την Ευρώπη. Οι ανησυχίες για τις γαλλικές τράπεζες οδηγούν σε...
ξεπούλημα μετοχών και ευρωπαϊκών ομολόγων, από το Τόκιο έως τη Φρανκφούρτη, ενώ σε νέο χαμηλό 16 ετών υποχωρεί η Σοφοκλέους.
Το ΧΑ έγραψε χαμηλή τιμή στις 845 μονάδες, τέτοια που δεν έχει ξαναδεί από το μακρινό 1995, αφού από τότε ο Γενικός Δείκτης, δεν έπεσε ποτέ χαμηλότερα από τις 880 μονάδες, λόγω του σοκ της ΔΕΘ και των νέων φόρων σε συνδυασμό και με την παράταση για την μετακύλιση και ανταλλαγή ομολόγων που δόθηκε. (Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του exofitsio, ότι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη συμμετοχή τουλάχιστον 70% -90% ήθελε το σχέδιο- για την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με νέα, από ελληνικές Τράπεζες και Ταμεία και το σχέδιο είναι ακόμα στον «αέρα»).
Στο μεταξύ οι αγορές προεξοφλούν νέες υποβαθμίσεις των γαλλικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα και προετοιμάζονται για διαδοχικά πιστωτικά σοκ στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο χρέος των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης είναι η βασική αιτία της επερχόμενης υποβάθμισης.
Η Moody's αναμένεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole λόγω της έκθεσης σε ελληνικά αλλά και ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, ενώ μεγάλη ποσότητα γαλλικών ομολόγων τα οποία υποχωρούν πολύ έχουν οι ίδιες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου