Πάνω από ένα στα δύο ευρώ του τζίρου τους (50%) στην εσωτερική αγορά υπολογίζεται ότι θα έχουν χάσει μεταξύ 2009 και τέλους 2011 οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης κι αυτό αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών της οικονομίας και της αγοράς στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Την εκτίμηση αυτή ...
διατύπωσε, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης. Κατά τον ίδιο, βάσει απλής λογικής, το τέταρτο τετράμηνο θα είναι χειρότερο από τα τρία προηγούμενα, καθώς στη διάρκειά του θα γίνει εμφανής η επίπτωση των νέων φορολογικών μέτρων στην αγορά και των μειώσεων των μισθών.
Εν αναμονή των εξελίξεων, οι επιχειρήσεις του κλάδου στρέφουν το βλέμμα τους στις εξαγωγές, με πρώτη την αγορά του Ισραήλ, το οποίο πραγματοποιεί εισαγωγές ενδυμάτων της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως (μόλις 2 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα), ισοδυναμώντας στην ουσία «με μια ελληνική αγορά», σύμφωνα πάντα με τον κ. Ασλανίδη.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, ο ΣΕΠΕΕ διοργανώνει στο Ισραήλ δειγματισμό ελληνικών ρούχων, σε μια προσπάθεια πρώτον, να αξιοποιηθεί το μεγάλο δυναμικό της ισραηλινής αγοράς, δεύτερον να «εξαργυρωθεί» σε πωλήσεις το καλό κλίμα στις διμερείς πολιτικές σχέσεις και, τρίτον, να συνεχιστεί το άνοιγμα που είχε γίνει το 2008-2009 στην περιοχή, με θετικά αποτελέσματα, το οποίο όμως διακόπηκε απότομα, λόγω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή (για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον δειγματισμό στο Ισραήλ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Συνδέσμου).
Στο μεταξύ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ο κλάδος ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας μπορεί να παρέμεινε στο «κόκκινο», αλλά η πτωτική του πορεία επιβραδύνθηκε. Ως αποτέλεσμα, βελτιώθηκεί ελαφρά η εικόνα, μετά την πολύ άσχημη πορεία του πρώτου τριμήνου και η κατάσταση ισορρόπησε σε πιο ομαλά επίπεδα, από αυτά που προοινωνιζόταν το πολύ κακό άνοιγμα του έτους.
«Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαμε πτώση της τάξης του 30% για κάθε μήνα, αλλά μετά τον Μάρτιο και ιδίως από τον Απρίλιο, αυτή περιορίστηκε αρκετά, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να διαμορφωθεί στο -10% περίπου. Τον Ιούλιο η πτώση εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε κι άλλο, στο -6,5%», εξήγησε ο κ.Ασλανίδης.
Στο σκηνικό αυτό, η παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε πτώση 27,6% στην ένδυση και 18,4% στην κλωστοϋφαντουργία. Ο δε κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 17,2% στην ένδυση και 5,5% στην κλωστοϋφαντουργία. Η πτώση είναι σαφώς μεγαλύτερη στην εσωτερική αγορά και ανέρχεται σε 22,7% στην ένδυση και σε 16,7% στην κλωστοϋφαντουργία. Επίσης, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά εμφανίζουν πτώση 22,7% στην ένδυση και 13,6% στην κλωστοϋφαντουργία.
Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στις εξαγωγές
‘Όσο αφορά τις εξαγωγές στην ένδυση, καταγράφεται μείωση 8% και στην κλωστοϋφαντουργία 4%. Το πραγματικό ποσοστό κάμψης στην ένδυση είναι, πάντως, σαφώς μικρότερο, αφού ένα αυξανόμενο ποσοστό παραδόσεων στέλνεται απευθείας στους πελάτες από τις γειτονικές χώρες παραγωγής χωρίς την μεσολάβηση της Ελλάδος. Στις εισαγωγές επίσης εμφανίζεται σημαντική κάμψη κατά 18,7% στην ένδυση και κατά 12,6% στην κλωστοϋφαντουργία. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο στις λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατά 20,2% σε αξία και 19,7% σε όγκο.
Σύμφωνα με τον κ.Ασλανίδη, με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι εξαγωγές αποτελούν τη μοναδική υγιή διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, ο ΣΕΠΕΕ τονίζει για πολλοστή φορά την ανάγκη αφενός υποστήριξης των εξαγωγών με οριζόντια κλαδικά προγράμματα και αφετέρου της επίλυσης του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της στάσης πληρωμών των Τραπεζών και του Δημοσίου (επιστροφή ΦΠΑ) προς τις επιχειρήσεις.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου