Αμ' έπος αμ' έργον· αναμένεται πιθανότατα και σήμερα να προκηρυχθεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών, που θα αναλάβουν να διενεργήσουν προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες για τον...
εντοπισμό περιοχών όπου είναι πιθανό να υπάρχει πετρέλαιο, στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.
Η σχετική απόφαση είχε ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο κρατήθηκε στα... «συρτάρια» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις εντυπώσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Τις βάφτισε έρευνες
Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στο διεθνή Τύπο.
Παρ' ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός «βάφτισε» έρευνες το διαγωνισμό για τα σεισμικά, σε καμία περίπτωση η προκήρυξη δεν σηματοδοτεί την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Η διαδικασία αυτή είναι αυτονόητη σε όλες τις χώρες που διενεργούν έρευνες, καθώς αποτελεί το πρώτο στάδιο «χαρτογράφησης» περιοχών, και εν πολλοίς λειτουργεί ως «κράχτης» για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών.
Ακόμη και αυτή η διαδικασία, όμως, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από Αλβανία και Λιβύη, με τις οποίες η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή υφαλοκρηπίδας. Από το γενικότερο σχεδιασμό απουσιάζει δε παντελώς το Αιγαίο, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με την Τουρκία και μεταθέτει διαρκώς στο μέλλον την εκκρεμότητα άσκησης του δικαιώματός της για χάραξη ΑΟΖ.
Μέσω της διεθνούς πρόσκλησης θα αναζητηθούν εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου (υπάρχουν περίπου 100 παγκοσμίως), στις οποίες θα ανατεθεί η διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων μη αποκλειστικής χρήσης, σε μια θαλάσσια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Αγιο Νικόλαο.
Σε περίπου τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης θα πρέπει να κατατεθούν οι φάκελοι ενδιαφέροντος.
«Μέση γραμμή»
Τα όρια της θαλάσσιας ζώνης, εντός της οποίας θα πραγματοποιηθούν σε Ιόνιο και νότια Κρήτη οι σεισμικές έρευνες, καθορίστηκαν με βάση τη διεθνή αρχή της «μέσης γραμμής / ίσης αποστάσεως», μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υιοθετεί την πρακτική της παραχώρησης περιοχών για διενέργεια ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης των δεδομένων μέσω σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων.
Με τον τρόπο αυτό, διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες αναλαμβάνουν με δικό τους κόστος και εξοπλισμό να υλοποιήσουν δαπανηρές έρευνες σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει μόνο στα έσοδα της πώλησης των δεδομένων ως πακέτων πληροφοριών σε πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν να υλοποιήσουν αναλυτικότερες έρευνες (γεωτρήσεις κ.ά.).
Σύμφωνα με την πρόσκληση, το ΥΠΕΚΑ θα επιλέξει τις γεωφυσικές εταιρείες λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία τους σε σεισμικές έρευνες, την τεχνική εμπειρία για την εκτέλεση εργασιών, την εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, καθώς και τις τεχνικές και εμπορικές προσφορές.
Οι σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων δεν «εντοπίζουν» πετρέλαιο, αλλά είναι το αρχικό στάδιο αξιολόγησης των προς έρευνα περιοχών
greece-salonika.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου