Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

Μας ετοιμάζουν κούρεμα ή ελεγχόμενη χρεοκοπία. Τι αποκαλύπτουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης

Και νέο σπρώξιμο σε κούρεμα ή σε ελεγχόμενη χρεοκοπία δέχεται η χώρα από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και μάλιστα από συμβούλους της Μέρκελ ή από τον ίδιο τον αντικαγκελάριο της χώρας…
Αποδεικνύεται ότι ...
μελετούν τώρα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων 50% ή ελεγχόμενη χρεοκοπία, με το σκεπτικό ότι τα ελλείμματα και το χρέος είναι εκτός ελέγχου, μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ύφεση, αλλά και ότι οι αποφάσεις της 21ης ιουλίου, τελικά δεν βοηθούν όπως υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη.
Με δηλώσεις του στο αμερικανικό Blooomberg, ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Lars Feld, παραδέθηκε, ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν θα είναι αρκετές για να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ένα «κούρεμα» (διαγραφή χρέους) 50% στα ομόλογα, θα είναι αναγκαίο για το ελληνικό χρέος και είναι καλύτερα αυτό να γίνει τώρα παρά αργότερα. Είπε ακόμα ότι προβλέπει να γίνεται μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012, και επομένως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ την άποψη ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν μηχανισμό μέσω του οποίου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ελεγχόμενη χρεοκοπία για κράτη-μέλη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philip Roesler.

«Χωρίς αμφιβολία, βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με δύσκολες προκλήσεις. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο ενιαίο νόμισμά μας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταστήσουμε προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη βοήθεια τη δέσμευσή της ίδιας για μεταρρυθμίσεις. Βασικά, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν υπάρχει καμία απαγορευμένη σκέψη βραχυπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει, αν είναι απαραίτητο, μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία» γράφει ο Roesler.

Χρειαζόμαστε δεσμευτικούς μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων, υποστηρίζει ο ίδιος. «Αν προκύπτουν παραβιάσεις, πρέπει να υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί, όπως η υπό όρους εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων και, αν οι παραβιάσεις συνεχίζονται, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού ως προς την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο Συμβούλιο υπουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου