Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2011

Επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, στο Βελιγράδι

Η Σερβία έκανε μεγάλη πρόοδο στην πορεία προς την Ευρώπη και δικαιούται να λάβει καθεστώς προς ένταξη χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογο του, Βουκ Γέρεμιτς.

Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα...
εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει, τη θέση ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς χώρας προς ένταξη.
Ανέφερε, δε, ότι μετά τις συλλήψεις πρόσφατα, των τελευταίων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τη Σερβία.
Αναφορικά με το Κόσοβο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισημαίνοντας πως ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση.
Ο κ. Λαμπρινίδης συνεχάρη τον κ. Γέρεμιτς για την πρόοδο που επετεύχθη στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομικές σχέσεις Σερβίας - Ελλάδας, επίσης, απασχόλησαν τη συνάντηση Λαμπρινίδη - Γέρεμιτς.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι, παρά την κρίση, το οικονομικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή δεν έχει μειωθεί, όπως επίσης, δεν θα μειωθεί και η ελληνική επιχειρηματική παρουσία.
Ανέφερε, δε, ότι τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΞ «Go International», θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συνάντηση, Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών στο Βελιγράδι.

Η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία, τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης και ενδεικτικό αυτού, όπως είπε, είναι το γεγονός, ότι η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση Σέρβου δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την κατοχύρωση στον ΟΗΕ «μακεδονικής γλώσσας», εφόσον τα Σκόπια αποδεχθούν τον όρο «Βόρια Μακεδονία», ο κ. Λαμπρινίδης είπε: «Θεωρώ ότι ένα όνομα που περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία, είναι κάτι για το οποίο η χώρα μου έχει πει ότι είναι απαραίτητο για να υπάρξει συμβιβασμός.

Ένα όνομα, το οποίο θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις.
Αυτό είναι ένας λογικός συμβιβασμός και ελπίζω να υπάρξει και από την πλευρά της ΠΓΔΜ η διάθεση για έναν τέτοιο συμβιβασμό».

«Αυτό είναι το ζήτημα», πρόσθεσε, «που ρητά καθορίζεται ως αντικείμενο των συζητήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.Τα άλλα ζητήματα (σ.σ. ονομασία γλώσσας) δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο του ΟΗΕ».
Καταλήγοντας, στη δήλωσή του για αυτό το θέμα, ο κ. Λαμπρινίδης πρόσθεσε: «Θέλω να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι μεγάλης ελπίδας για καλή γειτονία και ανάπτυξη.
Μπορούμε να επιλέξουμε να γράψουμε ιστορία, αν εγκαταλείψουμε τη διάθεση να ξαναγράψουμε την ιστορία των άλλων.

Εφόσον και η κυβέρνηση στα Σκόπια είναι αυτής της άποψης, τότε έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Νωρίς το απόγευμα, είχε συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.
Αύριο αναχωρεί για την Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου

greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου