Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Τα διεθνή ΜΜΕ «μιλάνε» για χρεοκοπία της Ελλάδας

Τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας καλά κρατούν στα διεθνή ΜΜΕ, με τους αναλυτές να τονίζουν την «έκρηξη» των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (cds) και την αποτυχία του προγράμματος για τη χώρα μας....


Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι τα ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν χθες στις 7318 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα. Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.

Το δημοσίευμα μάλιστα σημειώνει ότι οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνει στο 98%. Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει. Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε πως όλοι ποντάρουν στην χρεοκοπία.

H Wall Street Journal αναφέρεται σήμερα στον κίνδυνο η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με μια συντεταγμένη άρνηση πληρωμών φόρων ή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα μαζικό κίνημα «Δεν πληρώνω φόρους».

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου ο οποίος δηλώνει πως η μεγαλύτερη ανησυχία για την Κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της άρνησης πληρωμών. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ενδεχομένως να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την έκδοση των λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας, μάλιστα, υπάρχει δημοσκόπηση με την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι θα πτωχεύσει η Ελλαδα»;

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δύο μήνες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Μάλιστα, επισημαίνεται πως η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο έχει σοβαρά ελαττώματα και χαρακτηριστικά αναφέρει πως από τα 109 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μόνο τα 34 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη αγορών ομολόγων και διάφορων περίπλοκων οικονομικών πράξεων.


Πηγή: Newpost/in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου