Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Χαμένο το λιανεμπόριο από το νέο φόρο στα ακίνητα

Νέα κοστολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις λιανικής που χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ακίνητα αλλά και αναταραχή στις σχέσεις μισθωτών και ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων φέρνει η νέα έκτακτη φορολογία, σε μια εποχή που οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις μισθωμάτων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη....




Παράλληλα, σύγχυση επικρατεί για το τι θα ισχύσει για τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων αλλά και για τους διαχειριστές εμπορικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και εφόσον το βάρος του έκτακτου φόρου θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες, «πλήγμα» θα δεχθούν οι αλυσίδες εκείνες που χρησιμοποιούν εταιρικά ακίνητα για την ανάπτυξη τους.

Για παράδειγμα, το 60% του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Jumbo, η οποία ελέγχει 45 καταστήματα μεγάλου εμβαδού (άνω των 2.000 τ.μ.) στην Ελλάδα, αφορά σε ιδιόκτητα ακίνητα.

Ομοίως μεγάλες αλυσίδες όπως η Σκλαβενίτης, η Μασούτης κ.ά., οι οποίες στεγάζουνσημαντικό αριθμό καταστημάτων σε ιδιόκτητα ακίνητα αναμένεται να επιβαρυνθούν, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να μπορούν να υπολογίσουν το κόστος από το νέο έκτακτο «χαράτσι», καθώς αναμένονται διευκρινίσεις για το ύψος της εισφοράς ανά τετραγωνικό αναλόγως την περιοχή και τη χρήση.

Η έκτακτη φορολόγηση ωστόσο δεν αφήνει αλώβητο και το μέρος της λιανικής που μισθώνει ακίνητα. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΛΠΕ, η έκτακτη φορολόγηση επί παντός ακινήτου, θα ακυρώσει εμμέσως το νόμο Κατσέλη που καθιστά πιο εύκολο για έναν έμπορο να σπάσει το συμβόλαιό του πριν από τη λήξη του και να επαναδιαπραγματευτεί το ενοίκιο του, καθώς εκτιμούν ότι αντιστάσεις των ιδιοκτητών θα ενταθούν ενόψει της νέας εισφοράς.

Οσον αφορά τις μακροχρόνιες συμβάσεις χρήσης ακινήτων, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι μισθωτές είναι πλήρως κατοχυρωμένοι καθώς προβλέπεται η επανατιμολόγηση οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης προς τον κύριο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Για παράδειγμα στα ακίνητα των ΙΚΕΑ, των Carrefour και άλλων λιανικών σχημάτων μεγάλης κλίμακας, η εισφορά δεν θα επιβαρύνει τις εταιρίες που τα χρησιμοποιούν αλλά τους ιδιοκτήτες της γης, εφόσον έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις leasing ακινήτου.

Αντίστοιχα, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων και όχι οι μισθωτές των εμπορικών χώρων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Pasal, το κόστος της εισφοράς δεν θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που μισθώνουν χώρους στο Athens Heart.

Παρόλες τις ενδείξεις, στελέχη του ομίλου Lamda Development, αναμένουν διευκρινίσεις για το νέο εισπρακτικό μέτρο, πριν τοποθετηθούν, για το πώς η εισφορά θα βαρύνει τα εμπορικά κέντρα του ομίλου.

Πέραν των παραπάνω ωστόσο όλοι οι παράγοντες της λιανικής αγοράς συμφωνούν, στο ότι η κυριότερη επίπτωση από τη νέα φορολογική επιβάρυνση, είναι η περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας που κυκλοφορεί στην αγορά, και η «δέσμευση» κεφαλαίων που θα μπορούσαν να κυλήσουν στην κατανάλωση.

marketbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου