Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, τόνισε επίσης ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο....
Η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της «συντεταγμένης πτώχευσης» της Ελλάδας ζητώντας να μην υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων».
Ο καθένας «πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του» είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη». Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, είχε θέσει δημοσίως το Σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε που είχε επιβεβαιώσει ουσιαστικά την ύπαρξη «σχεδίου Β» σε περίπτωση ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις του πιο προσεκτικός. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», λέει και συμπληρώνει ότι «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ότι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»
Ο Ομπάμα ανησυχεί για την Ελλάδα
Την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων στις αγορές.
«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.
Στο μεταξύ σύμφωνα με αναλυτές, την χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλουντα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (credit default swaps).
Στο μεταξύ, τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στο 98% φτάνοντας τις 7.318 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα.
Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει.
Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε ότι όλοι ποντάρουν στη χρεοκοπία.
Χάος
Έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να κάνει τώρα μέσα σε 15 ημέρες όσα δεν έκανε σε δυο χρόνια για να εξασφαλίσει την 6η δόση εν όψεις της ψήφισης του προγράμματος βοηθείας από τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι λειτουργεί σαν υποκατάστημα της γερμανικής κυβέρνησης (όπως και η ΤροΪκα) και μπορεί να καταφέρει να πάρει την 6η δόση, δεν θα αποφύγει όμως κατά τα φαινόμενα την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και έναν γενικό ξεσηκωμό.
Στο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν ότι η Γερμανία πιέζει της Ελλάδα για να κάνει όσα δεν έκανε μέχρι τώρα και ότι αν υλοποιήσουν τα σκληρά μέτρα δεν θα πτωχεύσουμε.
Το θέμα είναι όμως ότι με τις συνεχείς υπονομευτικές δηλώσεις της Γερμανίας για τους “Έλληνες που δεν δουλεύουν” κλπ κλπ και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, στην διεθνή κοινή γνώμη και στις αγορές επικρατεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα φταίει για όλα. Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό και δεδομένου ότι στην κρίση εμπλέκονται διάφορες κυβερνήσεις, συμφέροντα και ηγέτες μικρού αναστήματος ο έλεγχος έχει ξεφύγει και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου