Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

Ημέρα κρίσης για τη Μέρκελ

Θα ταρακουνήσει γερά τη γερμανική κυβέρνηση πιθανή διαρροή βουλευτών στην ψηφοφορία για την ενίσχυση του EFSF

Κρίσιμη ψηφοφορία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πραγματοποιείται σήμερα στη γερμανική Βουλή. Ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ κατέβαλε προσπάθειες να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε ασαφές αν θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης....

Η ψηφοφορία στη Γερμανία πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα μετά την αντίστοιχη στη Φινλανδία όπου εγκρίθηκε η ενίσχυση του EFSF και η αύξηση της φινλανδικής συμβολής σε αυτό στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι φινλανδοί βουλευτές ψήφισαν - με ψήφους 103 έναντι 66 - υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, ενώ 31 απουσίαζαν ή απείχαν. Η έγκριση ήταν αναμενόμενη, καθώς ο εξακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία με 126 έδρες στο 200μελές Κοινοβούλιο.
Ενας από τους κορυφαίους «αντάρτες» του συνασπισμού της Μέρκελ, ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φρανκ Σέφλερ, έλεγε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερμανία θα είναι με μικρή διαφορά, ενώ η καγκελάριος δήλωνε πεπεισμένη πως ο συνασπισμός της θα τα καταφέρει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς βοήθεια. Αρκεί όμως να ψηφίσουν αρνητικά ή να απόσχουν 19 βουλευτές του συνασπισμού της των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελεύθερων για να χρειαστεί η Μέρκελ να δανειστεί ψήφους από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.
Συνεπώς η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να έχει δική της πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο, αν δεν έχει όμως την πλήρη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, η καγκελάριος θα εξασθενήσει πολιτικά και μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο γι' αυτή να συγκεντρώσει υποστήριξη σε τολμηρότερες δράσεις για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης έχουν αμφισβητήσει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορέσει να παραμείνει για καιρό στην εξουσία αν δεν καταφέρει να συσπειρώσει την πλειοψηφία του σε αυτήν την πολύ σημαντική ψηφοφορία. «Νομικά δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Φόλκερ Βίσινγκ, βουλευτής του FDP. «Υπάρχει όμως πρόβλημα πολιτικά». Σύμφωνα με τον Τόμας Οπερμαν, ηγετικό στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, αν η καγκελάριος αποτύχει να πείσει τους «αντάρτες» στον συνασπισμό της, η κυβέρνησή της είναι πιθανό να πέσει πολύ σύντομα. Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον τρόπο που χειρίστηκε η Μέρκελ την κρίση του ευρώ έχει ενισχύσει σημαντικά τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Τα κόμματα αυτά προηγούνται τώρα στις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν πως, αν οι βουλευτές δεν στηρίξουν την καγκελάριο στο θέμα του EFSF , η χώρα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές (κανονικά οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το 2013).
Πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση της Μέρκελ με τους βουλευτές δήλωσαν στην «Μπιλντ» πως η καγκελάριος επέμεινε και πάλι ότι ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας είναι «κοντά στο μηδέν». Οι 17 κυβερνήσεις-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούλιο να ενισχύσουν το EFSF, από τα 250 δισεκατομμύρια στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και το Ταμείο να μπορεί επίσης να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα και να δανείζει χρήματα σε μια χώρα πριν ακόμη αυτή βρεθεί σε πλήρη κρίση. Οι βουλευτές των χωρών της ευρωζώνης πρέπει τώρα να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου