Γράφει ο ΝΑΚ
Η καθίζηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται. Παρά τους φόρους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και τα αιματηρά μέτρα που λαμβάνονται μπακαλίστικα στο πόδι, χωρίς να...
υπολογίζουν τις ζωές και τους ανθρώπους, ταυτόχρονα με την κατάρρευση της κοινωνίας καταρρέει και η οικονομία. Το χρέος μεγαλώνει κι άλλο, περισσότερο κι από όσο ήτνα πριν υποχρεωθεί σε μνημόνιο, εξάρτηση και αιματηρά μέτρα η χώρα.
Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει, ότι η ελληνική οικονομία, επιτυγχάνει κάποιον στόχο. Αντίθετα αποδομούνται τα πάντα. Και μαζί με αυτά το χρέος μεγαλώνει και θα μεγαλώνει κι άλλο, αφού καταστρέφεται κάθε δυνατότητα της χώρας. Να δημιουργήσει πλούτο και εισοδήματα, έτσι ώστε να μειωθούν ελλείμματα και χρέος. Την άνοδο του χρέους, σε σύγκριση με το ΑΕΠ που συρρικνώνεται δείχνει και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το χρέος θα φθάσει στο 152,3% του ΑΕΠ φέτος, από 126,8 το 2009 και 142 το 2010...
Το χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης είναι το ΑΕΠ, το στοιχείο που επικαλούνται οι υπέρμαχοι των μέτρων. Το ΑΕΠ μετρά την ανάπτυξη ή την ύφεση σε μία χώρα και θα είναι αρνητική για τρίτη χρονιά φέτος, σε μία πρωτόγνωρη ύφεση που γνωρίζει η ελληνική οικονομία.
Η ύφεση είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερη, αν υπολογισθεί ότι ο πληθωρισμός όλο αυτό το διάστημα τρέχει και αυξάνεται, μειώνοντας εισοδήματα και αγοραστική δύναμη. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός, «φουσκώνει» τις ονομαστικές τιμές του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μετριασμένη εικόνα για την πτώση του παραγόμενου εισοδήματος στη χώρα, που είναι ακόμα μεγαλύτερη…
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΑΕΠ της χώρας από το 2007 έως και σήμερα. Κατά την τριετία 2009 - 2011, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας υποχώρησε και τις τρεις χρονιές. Από 2% έως και 5,30% που υπολογίζεται για φέτος, αν δεν προκύψει ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση, αφού τα εποχιακά στοιχεία δίνουν πτώση μεγαλύτερη από 7%!!!
Τα στοιχεία ξεπερνούν και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, ακόμα και εκείνη της Deutsche Bank που εκτιμούσε σωρευτική πτώση του ΑΕΠ 10%. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η σωρευτική πτώση για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που βγάζει η απλή άθροιση των τριών ετών ύφεσης.
Αυτό γιατί η πτώση κάθε χρόνου, υπολογίζεται πάνω στο ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, που ήταν και αυτό μειωμένο. Με άλλα λόγια η αξία του πλούτου που παράγεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μειώνεται δραματικά και μαζί και η δυνατότητα εξόφλησης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις με το μνημόνιο, ήθελαν να περνά η Ελλάδα σε καλύτερη πορεία ανάπτυξης ήδη από το 2011. Οι εκτιμήσεις φυσικά διαψεύσθηκαν, αλλά έγιναν νέοι αισιόδοξοι υπολογισμοί, που ήθελαν το 2012 να είναι χρονιά ανάπτυξης. Τώρα, όλοι βλέπουν (και μαζί και οι ξένοι μεγάλοι οίκοι σε όλο τον κόσμο), ότι και το 2012, θα είναι χρονιά ύφεσης και πτώσης της ελληνικής οικονομίας.
Πορεία ελληνικού ΑΕΠ 2007 - 2012
Έτος /Ανάπτυξη
2007 /4%
2008 /2,90%
2009/ -2%
2010 -4,50%
2011/* -5,30% (πρόβλεψη)
2012/* (Αρνητική πρόβλεψη)
Ταυτόχρονα όμως το χρέος θα μεγαλώνει, αφού θα μειώνεται η δυνατότητα της Ελλάδας να το εξοφλήσει. Και θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που ήταν πριν η χώρα να δανεισθεί.
Και ιδού τι δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ για το χρέος συγκρινόμενο με το πτωτικό ΑΕΠ:
Έτος/Χρέος προς ΑΕΠ
2007/105,1%
2008/110,3%
2009/126,8%
2010/142%
2011/152,3% (εκτίμηση που θα αλλάξει)
2012/157,7% (εκτίμηση που θα αλλάξει)
Για το 2013 το ΔΝΤ προέβλεπε σταθεροποίηση αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμά του και οι προβλέψεις έβγαιναν. Οι έμπειροι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι των διεθνών οίκων, όμως γελούν. Γνωρίζουν ότι και αυτή η εκτίμηση θα αλλάξει μόλις πειστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Αρκεί να επαληθευτούν οι φόβοι για απλή επιβράδυνση (και όχι σοβαρή ύφεση) στις ΗΠΑ ή την Ευρωζώνη, για να γίνει αυτό, πέρα από το γεγονός ότι ήδη η ύφεση είναι τεράστια στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει κι άλλο με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, παγιδεύοντας την μελλοντική επιτυχία του δήθεν προγράμματος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου