Συμμάζεμα των δαπανών του Δημοσίου απαιτεί η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πλέον τη συρρίκνωση του κράτους με κάθε τρόπο. Έτσι παράλληλα με την προωθούμενη εφεδρεία και την αναμόρφωση των...
Οργανισμών των Υπουργείων που θα έρθει με Προεδρικό Διάταγμα, εισάγονται και ευέλικτες μορφές εργασίας στον ευρύτερο και τον στενό δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Ρόβλια, με την οποία τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας κατ' εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.
Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει:
1. Τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών διάρκειας έως και πέντε ετών, προκειμένου ο δημόσιος υπάλληλος να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ή να ασκήσει κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Δίνει τη δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν. Π. Δ. Δ. και σε Ο Τ Α να ζητήσει τη μείωση των ωρών εργασίας μέχρι και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών του για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη. Μάλιστα οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση του προγράμματος θα μπορούν να επιλέγουν μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης είτε των εργάσιμων ημερών.
3.Ωστόσο οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτών των διευκολύνσεων εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρείες. Για αυτές τις δραστηριότητες εξακολουθεί να απαιτείται η χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ενώ εξακολουθεί να ισχύει το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα.
Η εγκύκλιος διευκρινίζει επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου