Παρασκευή, Οκτωβρίου 28, 2011

Μήνυμα στήριξης από την Ουάσινγκτον για έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση

Δήλωση στήριξης επεδίωκε η Αθήνα από την Ουάσιγκτον για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και την...
έλαβε, όπως αναμενόταν, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της κ. Κλίντον, που υποδεχόμενη τον Έλληνα ομόλογό της, τόνισε με ιδιαίτερη θέρμη ότι “οι θυσίες του ελληνικού λαού θα ωφελήσουν τις επόμενες γενιές”. Η Ουάσιγκτον είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από “πρώτο χέρι” για όλες τις αποφάσεις, που ελήφθησαν για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αλλά και για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κατά την Σύνοδο Κορυφής, από τον Έλληνα υπουργό.

Την “ανακούφιση” της αμερικανικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης μετέφερε η κ. Κλίντον στον Έλληνα ομόλογό της, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον, άλλωστε, για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους, ήταν θετική με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο “για ισχυρές βάσεις” για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Στην ουσία, οι ΗΠΑ αναμένουν από εδώ και πέρα την άμεση εφαρμογή του σχεδίου, καθώς η κρίση χρέους στην Γηραιά Ήπειρο έχει επιπτώσεις στην επέκταση της υφεσιακής τάσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και “κόστος” στην προεδρική κούρσα, ενόψει των εκλογών του 2012.

Τουρκία και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη διάρκεια της συνάντησης περίπου 45 λεπτών οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τη συμπεριφορά της πρώτης σε σχέση με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Κωνσταντινούπολη (1 και 2 Νοεμβρίου) και μπορεί να πηγαίνει, με αφορμή μια διάσκεψη για το Αφγανιστάν, ωστόσο αναμένεται να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη ένταση από την πλευρά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη η Τουρκία να αλλάξει στάση και συμπεριφορά

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ του γ.γ. Μπαν Κι Μουν με τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου πάλι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως η Τουρκική στάση αδιαλλαξίας θα πρέπει να σταματήσει.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης από πλευράς των Σκοπίων, γεγονός που αναγνωρίζει πλέον και η Ουάσιγκτον.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κ. Κλίντον αναγνώρισε τον θετικό ρόλο που παίζει και μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ιδιαίτερα ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, την οποία επιδιώκει εδώ και καιρό η αμερικανική κυβέρνηση.

Αλεξάνδρα Βουδούρη
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου