Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Η Γερμανία σπρώχνει την Ε.Ε. στα βράχια

Από Σύνοδο σε Σύνοδο οι αποφάσεις
Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξαρθρώνει την Ευρώπη και παρατείνει την αγωνία στην Ευρωζώνη....
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα παρεμβαίνει και ζητά λύση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου
«Παραλύει» την Ευρώπη, παρατείνοντας ταυτόχρονα την αγωνία γύρω από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η τακτική εκβιασμού που εφαρμόζει το Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος κυριολεκτικά έχει στυλώσει τα πόδια και ασκώντας έντονες πιέσεις επιχειρεί να περάσει στους Ευρωπαίους εταίρους τη σκληρή γραμμή της χώρας της.

Το «παιχνίδι γάτας – ποντικού» που παίζεται με πρωταγωνιστές την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, παραμονές των κρίσιμων για το μέλλον του ευρώ Συνόδων Κορυφής αύριο και την ερχόμενη Τετάρτη, είχε ως αποτέλεσμα τη νέα παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επεχείρησε να σπάσει τον... πάγο μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού καθιστώντας τους παράλληλα σαφές ότι μέχρι τη Σύνοδο του G20 στις 3 & 4 Νοεμβρίου στις Κάνες θα πρέπει να έχουν βρει την απάντηση στην κρίση χρέους.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Πεκίνο, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο να απευθύνει προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έκκληση να υπάρξει σύντομα μια «θεμελιώδης μεταρρύθμιση» των δημοσιονομικών των χωρών της ΕΕ. Στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους Μέρκελ - Σαρκοζί έχουν κλείσει... ραντεβού για απόψε στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση εκτιμάται πως θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ιδιαίτερα μετά τη δήλωση της καγκελαρίου σε στενό της περιβάλλον, την οποία αναπαρήγαγε η λαϊκή γερμανική δεξιά εφημερίδα «Bild», ότι «η Γαλλία δεν έχει μετακινηθεί ούτε κατ' ελάχιστον στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη».
Όπως σημειώνει στο κύριο θέμα του το «Έθνος», η Αν. Μέρκελ δίνει έντονες μάχες και στο εσωτερικό της χώρας της, γεγονός που την ανάγκασε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για χθες ομιλία της στο Κοινοβούλιο. Η καγκελάριος για να προχωρήσει σε συμφωνία ως προς το EFSF χρειάζεται το «πράσινο φως» από την Μπούντεσταγκ.

Νέο κρίσιμο τετ α τετ, με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά και με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τη μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και το ύψος του ελληνικού «κουρέματος», θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες η Aνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη χώρα του, εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο έως και Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει προς τη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του για μετατροπή του EFSF σε τράπεζα. Γεγονός στο οποίο αντιτίθενται έντονα Βερολίνο και ΕΚΤ.

Λάδι στη... φωτιά έριξε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση που προβλέπει το EFSF να δανείζεται από την ΕΚΤ. «Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να δοθεί άδεια τραπεζικής δραστηριότητας στο Ταμείο. Αυτό θέλουν οι συνάδελφοί μας, φίλοι και εταίροι στη Γαλλία. Ωστόσο είναι εκτός θέματος για εμάς ως κυβέρνηση και για ολόκληρο τον κυβερνητικό συνασπισμό», επεσήμανε ο κ. Ρέσλερ.

Οι δύο ηγέτες διαφωνούν επίσης και στο ύψος του «κουρέματος» που θα πρέπει να επιβληθεί στο ελληνικό χρέος. Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, αφού οι τράπεζές της είναι σε θέση να το απορροφήσουν.

Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει και για τη Γαλλία που δεν επιθυμεί ένα επιθετικό «κούρεμα», καθώς τότε θα τεθούν άμεσα σε κίνδυνο οι γαλλικές τράπεζες. Hδη χθες η Standard & Poor's ακολουθώντας το παράδειγμα της Moody's προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει πιθανότατα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και τεσσάρων ακόμη χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία), κατά μία ή δύο βαθμίδες, εάν η περιοχή βυθιστεί σε ύφεση και ο δανεισμός των κυβερνήσεων αυξηθεί.

Πάντως ο Β. Σόιμπλε, επεχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού εξηγώντας ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του γερμανικού Kοινοβουλίου για τα μέτρα και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα δήλωσε από τη Σεούλ ότι «η Ευρώπη, που βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση, κατευθύνεται αποφασιστικά προς μία οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης, το πλαίσιο της οποίας μπορεί να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής που θα είναι αποφασιστικής σημασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου