Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, αλλά διατήρησε τα ίδια πρόσωπα στα σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών και...
Πετρελαίου.
«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έκανε μερικές αλλαγές σε ορισμένα χαρτοφυλάκια του εκτελεστικού συμβουλίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ σε συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα εξακολουθήσει να ηγείται του εκτελεστικού συμβουλίου και θα συνεχίσει να έχει και το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Άλι Ταρχούνι θα παραμείνει επίσης «προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών και Πετρελαίου», σημείωσε επίσης ο Αμπντελτζαλίλ.
Τα πετρελαϊκά ζητήματα θα τα «αναλάβει ξανά η εθνική αρχή πετρελαίου, όταν αρχίσει να λειτουργεί σε περίοδο μικρότερη της μιας εβδομάδας».
Ο Τζιμπρίλ ανακοίνωσε σήμερα παράλληλα ότι το επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου βελτιώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από αυτό που αναμενόταν και σημείωσε ότι η παραγωγή θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα σε 12-18 μήνες.
Ο Τζιμπρίλ προσέθεσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή για λόγους ασφαλείας, καθώς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γίνονται στόχοι επιθέσεων.
«Θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα η παραγωγή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο μέσος ρυθμός βελτίωσής της είναι «καλύτερος από αυτό που αναμενόταν».
Υπό τον έλεγχο των νέων αρχών το χωριό του Καντάφι
Το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, το Κασρ Αμπού Χάντι, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσαν γιατροί που μετέβησαν σήμερα στο χωριό αυτό που βρίσκεται στις παρυφές της Σύρτης.
«Το Αμπού Χάντι έχει απελευθερωθεί τελείως», δήλωσε ο γιατρός Τάχα Σουλτάν από νοσοκομείο εκστρατείας στα ανατολικά προάστια της Σύρτης.
«Η ιατρική μας ομάδα επέστρεψε από το χωριό και μας είπε ότι έχει απελευθερωθεί», προσέθεσε.
Απομακρύνονται οι μετανάστες από τη Σέμπχα
Περισσότεροι από 1.200 μετανάστες, εκ των οποίων πιο πολλοί από τους μισούς από το Τσαντ, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στη Σέμπχα, στη νότια Λιβύη, από τις μάχες, απομακρύνονται από την πόλη αυτή οδικώς προς το Τσαντ, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (OIM).
Οι μετανάστες είχαν εγκατασταθεί από τον Ιούνιο σε κέντρο του OIM και δεν ήταν δυνατό να απομακρυνθούν από την πόλη με αεροπλάνο λόγω των κινδύνων που υπήρχαν για την ασφάλειά τους.
«Οι εβδομάδες αυτές ήταν εξαιρετικά ανησυχητικές για τους μετανάστες. Βρέθηκαν στο μέσο της σύγκρουσης αυτής για τον έλεγχο της Σέμπχα», εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής του OIM στο Τσαντ Κάσιμ Σούφι.
«Οι μάχες μας εμπόδιζαν να αποστείλουμε προμήθειες στο κέντρο μας στην πόλη και να απομακρύνουμε τους μετανάστες. Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει πλέον», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες «έχουν ανακουφιστεί πολύ από το γεγονός ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του νέου καθεστώτος της Λιβύης είχαν ανακοινώσει ότι κατέλαβαν τη Σέμπχα, η οποία βρίσκεται 750 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, πράγμα που διευκόλυνε την απομάκρυνση των μεταναστών, σημείωσε ο Τζέμινι Πάντια, εκπρόσωπος του ΟΙΜ.
Οι 1.200 μετανάστες που απομακρύνει ο ΟΙΜ από τη Σέμπχα «αναχώρησαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου». Μεταφέρονται με 15 φορτηγά στο Τσαντ.
Παράλληλα, δύο φορτηγά της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) που μετέφεραν ιατρικές προμήθειες στη Σύρτη, η οποία πολιορκείται, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω σήμερα, καθώς οι δυνάμεις των νέων αρχών της χώρας, οι οποίες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, άνοιξαν πυρ στην πόλη.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η Σύρτη, η γενέτειρα του Καντάφι, πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση, επειδή πολλοί άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν λόγω των μαχών την ώρα που εξαντλούνται οι προμήθειες σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ιατρικά εφόδια.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου