Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Πλαστά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην αγορά, προειδοποιεί η Αστυνομία

Λευκωσία: Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός κάλεσε σήμερα το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις καθημερινές του συναλλαγές και να καταγγέλλει άμεσα περιστατικά που...
τυχόν αφορούν κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων.

Η δήλωση του κ. Κατσουνωτού έγινε με...

αφορμή περιστατικά κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

''Στα χαρτονομίσματα υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία μπορεί εύκολα ο καθένας από εμάς να τα διακρίνει με πολύ απλές και πρακτικές κινήσεις'', πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, υπάρχει η ανάγλυφη εκτύπωση σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης η οποία είναι αισθητή με την αφή, υπάρχει το υδατογράφημα σε κάθε χαρτονόμισμα το οποίο διακρίνεται στο φως πολύ εύκολα, υπάρχει η ταινία ασφαλείας η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί και είναι πολύ ευδιάκριτη ιδιαίτερα όταν το χαρτονόμισμα τεθεί στο φως, υπάρχει ολογράφημα στην δεξιά μπροστινή πλευρά το οποίο αλλάζει όψη ενώ διακρίνονται και τα χρώματα του ουράνιου τόξου και υπάρχει η αναγραφή του αριθμού της αξίας του χαρτονομίσματος στην πίσω δεξιά γωνία ο οποίος αλλάζει χρώμα από μωβ σε λαδί ή καφέ''.

Ανέφερε ότι ''οι εμπορευόμενοι, πέραν του ότι μπορούν να εφοδιαστούν με τις ειδικές συσκευές αναγνώρισης της αυθεντικότητας των χαρτονομισμάτων, δύναται να αναρτήσουν στους χώρους των ταμειακών μηχανών τα ειδικά έντυπα που έχουν εκδοθεί από την Κεντρική Τράπεζα και τα οποία καταγράφουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε με μια έντυπη και πρακτική αναγνώριση να μπορεί κάποιος να διαπιστώσει κατά πόσον είναι αποδέκτης πλαστού χαρτονομίσματος''.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ''στις περιπτώσεις όπου κάποιος εμπορευόμενος, ιδιοκτήτης περιπτέρου, φούρνου ή άλλου υποστατικού, παραλάβει χαρτονόμισμα το οποίο εκτιμάται ότι είναι πλαστό κρίνεται χρήσιμο και σκόπιμο όπου είναι εφικτό και δυνατό να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που παρέδωσε το χαρτονόμισμα, καθώς και τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος που επέμβαινε σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον η κυκλοφορία του πλαστού χαρτονομίσματος έγινε εις γνώση του συγκεκριμένου προσώπου, ώστε να αναγνωριστεί και να συλληφθεί''.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου