Από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη είναι θετικές οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών τόσο για το «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους όσο και για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και του μηχανισμού στήριξης....
Θετικά δείχνουν να ανταποκρίνονται οι αγορές στη συμφωνία για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, ως βήμα αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ήδη, από τη νύχτα η αισιοδοξία για μία συμφωνία ανέβασε τις τιμές των μετοχών στη Wall Street και η κούρσα ανόδου συνεχίστηκε το πρωί στις ασιατικές αγορές.
Αξιόλογη άνοδο σημείωσε σήμερα το ιαπωνικό χρηματιστήριο, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.
Οι προσδοκίες για επίλυση των προβλημάτων αντιστάθμισαν μάλιστα τις ανησυχίες για τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει το γεν.
Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2% στις 8.926,54 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 2,2% στις 762,79 μονάδες.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι, τονίζοντας ότι η χώρα του θα ωφεληθεί από μια σταθερή Ευρώπη.
Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ιαπωνικού κοινοβουλίου, ο Αζούμι είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, μετά τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
«Μια σταθερή Ευρώπη είναι προς όφελος της χώρας μας. Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα την κατάλληλη στιγμή» τόνισε ο Ζουν Αζούμι στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.
Η Ιαπωνία έχει αγοράσει μέχρι σήμερα το 20% του συνόλου των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θετικοί απέναντι στη συμφωνία ΗΠΑ και Καναδάς
Ικανοποιημένος από την συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης δήλωσε και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αποτελεί την πλέον άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Θεωρώ θετικά βήματα τις αποφάσεις των ευρωπαίων φίλων μας. Είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Εχει σημειωθεί πρόοδος» τόνισε ο Χάρπερ και προσθεσε: «Φυσικά, περιμένουμε την επεξεργασία των λεπτομερειών και την επιτυχημένη
εφαρμογή (των αποφάσεων) καθώς πλησιάζουμε στη σύνοδο της G20 τον επόμενο μήνα".
Θετικός είναι ο αντίκτυπος και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σημερινή συμφωνία στις Βρυξέλλες.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά σε μια «σημαντική συμφωνία» για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, για να σωθεί το ευρώ και για να προστατευθεί η ευρωζώνη.
Με ανταποκρίσεις και αναλύσεις, επισημαίνονται επίσης οι «συνεχείς παροτρύνσεις» της κυβέρνησης Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δράσουν «γρήγορα και αποφασιστικά» υπογραμμίζοντας ότι η παράταση της αβεβαιότητας θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και στις ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται ΜΜΕ, εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τη συμφωνία.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF)., του φορέα που εκπροσωπεί τις τράπεζες, χαιρετίζοντας «τη συμφωνία για ένα σχέδιο μέτρων που στοχεύουν τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου