Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει πέντε σωστά μέτρα από την αρχή, αντί να παίζει την κολοκυθιά με το έλλειμμα και να χαρίζει ένα σουβλάκι σε μερικές ελληνικές οικογένειες με το ΕΚΑΣ όταν εξελέγη το 2009, τότε δεν θα είχαμε φθάσει έως εδώ.
Θα είχαν ληφθεί πολύ λιγότερα μέτρα, η επίδρασή τους θα ήταν πολύ λιγότερο υφεσιακή από τα τωρινά μέτρα και θα ήταν λιγότερο επώδυνα, ενώ θα είχε αποφευχθεί η εξάρτηση, η κηδεμονία και η διακύβευση απώλειας εθνικής κυριαρχίας.
Μπορεί το σχέδιο αυτό να έχει αλλάξει τώρα, επειδή το θέλει η τρόικα;
«Αν είναι να εξαθλιώσουμε τους Έλληνες, αυτό...
μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς την ανάγκη των δανειστών μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μείωσης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Είπε ακόμα, πως η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τους δανειστές, αν υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία με το λαό ότι θα καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ που παράγουμε ετησίως.
Μα έτσι ακριβώς θα απαλλαγούν και αυτοί από την υποχρέωση να εφαρμόζουν το πρόγραμμα δανεισμού που υπέγραψαν και βάσει του οποίου έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα 65 δις ευρώ.
Το ίδιο πράγμα, με άλλα λόγια είπε πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος. «Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ το 2012», είπε.
Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει πως η χώρα ξοδεύει μόνον όσα παράγει με εξαίρεση τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό θα έκανε τη χώρα να ξεφύγει από την εξάρτηση.
Αλλά για να πετύχει, θα έπρεπε να γίνει πέρσι, το 2010, όταν ακόμα η χώρα είχε οικονομικές δυνάμεις. Αυτό επιτάσσουν οι οικονομικές θεωρίες, γι αυτό και τα προγράμματα αυτά όπου εφαρμόζονται ονομάζονται «εμπροσθοβαρή». Για να πέφτει το μεγάλο βάρος νωρίτερα παρά αργότερα ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας το πρόγραμμα, όσο έχει ακόμα κάποιο σφρίγος η οικονομία πριν βυθισθεί σε ύφεση.
Αλλά δυστυχώς πέρσι η χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου