Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Πιέσεις στην Λιβύη για διαφανή έρευνα

Υπό πίεση βρίσκονται οι αρχές της Λιβύης να δώσουν πλήρη έκθεση για τον θάνατο του έκπτωτου ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι....
Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την έκθεση με ανοιχτό και διαφανή τρόπο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε πλήρη έρευνα, μετά το βίντεο που έδειχνε αρχικά τον Καντάφι να έχεο συλληφθεί ζωντανός και μετά νεκρό.

Η ταφή του έχει ήδη καθυστερήση με τους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να διχάζονται ως προς την τοποθεσία ταφής.

Δεκάδες Λίβυοι πολίτες σχημάτισαν ουρές για να ρίξουν μια ματιά στο σώμα του Καντάφι που βρίσκεται σε αποθήκη - ψυγείο στην παλιά αγορά της Μισράτα.

Σύμφωνα με το BBC, μερικοί πολίτες - ως επί το πλείστον γυναίκες- τεντώνονταν για να δουν και το σώμα του γιου του, Μουτασίμ, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Μαχμούν Τζιμπρίλ, έχουν δει τις σορούς.

Χθες. ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ταρουνί, είχε δηλώσει στο Reuters, ότι δεν θα δοθεί η σορός του Καντάφι για άμεση ταφή.

Αρση του αεροπορικού αποκλεισμού ζητά η Ρωσία
Την άρση του αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Λιβύη, όπου το ΝΑΤΟ πραγματοποιούσε πτήσεις περιπολίας όταν αεροσκάφος του έπληξε την οχηματοπομπή θωρακισμένων στην οποία επέβαινε ο Μουάμαρ Καντάφι.ζήτησε η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα παρουσίασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένα σχέδιο απόφασης στα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τερματισμό των κυρώσεων, διευκρίνισε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει μια νέα απόφαση για τη Λιβύη μετά το θάνατο του έκπτωτου λίβυου ηγέτη την Πέμπτη, αλλά το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι δεν θέλει την άμεση άρση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου