"Όσο και να της κάνουμε μασάζ, όση λιτότητα και να της επιβληθεί, η χώρα δεν πρόκειται να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011." γράφει η Financial Times υπογραμμίζοντας πως "είμαστε χαμένη υπόθεση".
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τις πιο δύσκολες προκλήσεις, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικού θάρρους. Αυτό όμως δεν έχει πλέον καμία σημασία.
Η Αθήνα έχει μπει σε μια επικίνδυνη περιδίνηση, η οποία απειλεί με θάνατο ολόκληρη την ευρωζώνη.
Τώρα ήρθε η ώρα, οι πολιτικοί να βάλουν στη σειρά τις προτεραιότητές τους. Ο σκοπός πια δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα, αλλά να σωθεί η ευρωζώνη.
Είναι αλήθεια, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρύτατες διαρθρωτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον. Σήμερα όμως, το να της ζητάμε να κάνει όλο και μεγαλύτερες περικοπές, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό. Όχι μόνο χειροτερεύουν τα βάσανά της, αλλά δημιουργούνται και αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της ίδιας της ευρωζώνης.
Αυτά τα δυο ζητήματα θα πρέπει να διαχωριστούν. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να επιτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ, ως προοίμιο της εξόδου της από την ευρωζώνη.
Μια συντεταγμένη χρεοκοπία είναι ακόμη δυνατή, εφόσον όμως έχουν προηγουμένως περιχαρακωθεί τα υπόλοιπα εκτεθειμένα κράτη μέλη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Η πιο ευάλωτη χώρα είναι η Πορτογαλία, της οποίας τα βάσανα πλησιάζουν αυτά της Ελλάδας, και που πολύ πιθανόν να χρειαστεί μια ελληνικού τύπου λύση.
Η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, οπότε ακόμη και μια 100% χρεοκοπία δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά αν η ΕΚΤ και το νέο ταμείο στήριξης αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν με σθένος τις όποιες συνέπειες.
Υπάρχει μια τρομακτική αλήθεια, την οποία όμως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν ανήμποροι να συλλάβουν. Αυτή η αλήθεια είναι ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι το εύκολο κομμάτι. Τα διαρθρωτικά ελλείμματα όμως του ευρώ, αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη ευρωζώνη, από ότι οι εξελίξεις στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει καταντήσει πάρεργο και αντιπερισπασμός. Θα πρέπει τώρα οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης να αντιληφτούν ότι τα διακυβεύματα που είναι στο τραπέζι, είναι πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου