Την αδυναμία Βερολίνου και Παρισιού να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στηλιτεύει το...
βρετανικό δίκτυο, BBC, μέσω άρθρου του αρχισυντάκτη για ευρωπαϊκά θέματα, Gavin Hewitt.
Με αφορμή μια ακόμα συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου στο Στρασβούργο (για τη "μίνι σύνοδο" με τον Ιταλό πρωθυπουργό), ο Hewitt σημειώνει πως, παρά τη δήλωση Μέρκελ ότι υπάρχει μια “αρμονία απόψεων”, στην ουσία Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για τις δύο λύσεις, που μπορεί, ωστόσο, να κάνουν τη διαφορά στο πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Πρώτα από όλα, λέει ο Hewitt, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Γαλλία (Βρετανία και ΗΠΑ) θα ήθελαν η ΕΚΤ να λειτουργεί ως ανάχωμα, αλλά και ως τελευταίο καταφύγιο δανεισμού, που όμως συμπαραστέκεται στις χώρες, που αντιμετωπίζουν κρίσεις – χρέους. Οι Γερμανοί είναι εναντίον αυτής της ιδέας. Το Βερολίνο, όχι μόνο δεν πιστεύει ότι ένας τέτοιος ρόλος αντιτίθεται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ότι θα οδηγήσει σε πληθωρισμό.
Πάντως, σήμερα, λέει ο Hewitt, ήταν μια μέρα, που επετεύχθη ανακωχή, μια συμφωνία ότι υπάρχει διαφωνία. Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ, “δεν θα πρέπει να υπάρξουν ούτε θετικές, ούτε αρνητικές απαιτήσεις”.
Δεύτερο θέμα διαφωνίας. Τα ευρωομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μια τέτοια λύση από χθες. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι οι “συνθήκες δεν επιτρέπουν την έκδοση ευρωομολόγων”. Δεν υπήρξε, δηλαδή, αναφέρει ο Hewitt, καμία αλλαγή στη στάση του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα, Σαρκοζί και Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, που θα οδηγούν σε: μεγαλύτερη ενσωμάτωση, περισσότερη πειθαρχία και μεγαλύτερη σύγκλιση των οικονομιών.
Ωστόσο, όλες αυτές οι προτάσεις, λέει ο Hewitt, δεν αγγίζουν την καρδιά του προβλήματος. Γαλλία και Γερμανία είναι διαιρεμένες, την ώρα που οι επενδυτές φαίνεται ότι εγκαταλείπουν ευρωπαϊκά κεφάλαια. Έρχονται επικίνδυνες μέρες για την Ευρώπη, συμπληρώνει, καθώς τα χρέη των προβληματικών χωρών αυξάνονται.
Το θέμα πλέον είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Γερμανοί να υπερασπιστούν το ευρώ, υπογραμμίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του κύριου θέματος των σημερινών Financial Times Deutschland “η κρίση πλέον μιλάει γερμανικά”, συνοδευόμενου από μια εικόνα ενός γερμανικού αετού, που πέφτει στο έδαφος, καταλήγει ο Hewitt.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου