Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2011

Ντ. Ντάφι: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Την ανάγκη για άμεση δράση των ηγετών της Ευρωζώνης επισήμανε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Μη με ξυπνάς απ’τις 6” ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, Ντέιβιντ Ντάφι. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό οικονομολόγο, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τους ηγέτες της ευρωζώνης δεν είναι επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.


“Μια επιλογή η οποία είναι πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και προτάθηκε από την ευρωπαική επιτροπή είναι η έκδοση ευρωομολόγου” ανέφερε ο κ. Ντάφι.” Η βασική ιδέα του ευρωομολόγου είναι ότι και οι 17 χώρες του ευρώ θα αποκτήσουν μια κοινή οικονομική αξιοπιστία στις αγορές και έτσι θα βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες οι οποίες θα υιοθετήσουν την αξιοπιστία της Γερμανικής οικονομίας”. Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο σύμφωνα με τον κ. Ντάφι είναι “η νομισματική πολιτική η οποία ελέγχεται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα η οποία έχει λειτουργήσει πολύ ορθολογικά στον διαχειρισμό της κρίσης”.

Για την Ελλάδα ο κ. Ντάφι ανέφερε ότι “η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι απίθανο να αποδειχτεί αρκετή για την διάσωση της Ελλάδας”. Συγκρίνοντας την χώρα μας με την Ιρλανδία, ο κ. Ντάφι επισήμανε “τις εξαγωγές ως βασική διαφορά στο ισοζύγιο, αν και η εσωτερική οικονομία της Ιρλανδίας παραμένει σε τραγική κατάσταση. Η ανεργία καλπάζει, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί και οι εγχώριες επενδύσεις απουσιάζουν” κατέληξε.

Ρ.Ρέις: Ο χρόνος για το ευρώ τελειώνει

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την, το τέλος της ευρωζώνης θα είναι κοντά, ανέφερε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Μη με ξυπνάς απ’ τις 6” ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια Ρικάρντο Ρέις. Ο Πορτογάλος οικονομολόγος προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες “θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές στην δομή και λειτουργία της ευρωζώνης”. Πάντως ο κ. Ρέις, απορρίπτει “την έκδοση ευρωομολόγου δίχως”, όπως τονίζει, “τους απαραίτητους θεσμούς οι οποίοι θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Δεν θεωρώ ότι το ευρωομόλογο θα λύσει το πρόβλημα, εκτός και αν υπάρξει άμεσες κινήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο το θεωρώ απίθανο”. Κληθείς να σχολιάσει την Ελλάδα και την συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Ρέις επισημαίνει την “ανάγκη για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα αφορά και τα ελληνικά ομόλογα των δανειστών ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Το 50% του κουρέματος απευθύνεται και στα ομόλογα του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής” προσθέτει. Πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Ρέις προκύπτει ότι η συνταγή του μνημονίου που ακολουθεί η Πορτογαλία είναι κοινή με της Ελλάδας.

Αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των κρατικών δαπανών. “Είναι αυτή η σωστή πολιτική;” αναρωτιέται ο κ. Ρέις. “Είναι αυτή που συμφωνήθηκε και διορθώνει κάποιες αδικίες όπως τους υπερβολικά υψηλούς μισθούς που λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι και την υψηλή δανειοδότηση πολιτών και κράτους”. Σύμφωνα με τον κ. Ρέις, η πορεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Πορτογαλίας θα καθοριστεί από τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί η ύφεση για το 2012 στην Ευρώπη και στην Πορτογαλία.

Για να σωθεί το ευρω θα πρέπει να υπάρξει οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση της Ευρώπης, δεν νοείται κοινό νόμισμα χωρίς τους τρεις αυτούς πυλώνες, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου